Vi har stor forståelse for at folk lar seg forbause og provosere av lønns- og bonusfesten i norsk næringsliv, spesielt like før tariffoppgjøret tar løs med harde fronter.

Når det viser seg at åtte direktører i den Alta-baserte oljemyggen North Energy henter ut 24,4 millioner kroner etter et knusktørt år, er det naturlig å dvele ved om dette er riktig og nødvendig, uten å bli beskyldt for misunnelse eller provinsiell finnmarkstenkning. Selskaper som befinner seg i Finnmark må nødvendigvis forholde seg til hvor de virker og befinner seg, inkludert reaksjoner på det som i lokal målestokk må regnes som Klondyke-tilstander uten gull i sikte.

Når både sjefene i Sydvaranger gruver og North Energy henter ut millionbonuser uten at det plusstall i regnskapene, kan det ikke betraktes som annet enn umusikalsk. Det er imidlertid dirigentene som har ansvaret når det hele nærmer seg støyende samtidsmusikk, uten klangbunn i folket. Det er i styrerommene lønnsdynamikken får utvikle seg, og vi kommer ikke bort fra at bransjen ser ut til å befinne seg i en egen boble. Konkurransekraften i bransjen er en side av saken, men det får naturligvis også betydning for rekruttering av fagfolk i resten av lokalsamfunnet.

Det er naturlig at tallmaterialet Altaposten presenterte i går presenteres i det offentlige rom, både på grunn av tildeling av lisenser og finansieringsordningen er et statlig anliggende. Når letevirksomheten er nærmere 80 prosent finansiert av felleskassa, er det ikke til å undres over at det stilles kritiske spørsmål både ved systemet og hvilke konsekvenser dette har. Blant annet med hvordan bransjen disponerer midlene sine, enten det er treffsikkerhet på seismikk eller avlønning som er tema.

Det historiske bakteppet lokalt gjør også at saken må oppfattes som en smule sensitiv og omstridt. Selv om alle krysser fingrene for at North Energy skal bli en nordnorsk spydspiss som bidrar til leting og funn i nord, er virkeligheten for de fleste lokale investorer at pengene er avskrevet som tap. Aksjeverdien er langt unna nivået som ble satt på børsen. Alta Kraftlag er blant investorene som har satset tungt på North Energy, og mange vil med rette hevde at dette angår oss alle.

Vi har ingen grunn til å tvile på at de ansatte i North Energy gjør sitt aller beste og jobber døgnet på tamp, både for å skaffe lisenser, finne olje og finansiere både drift og letevirksomhet. At ansvar og innsats gir seg utslag i god avlønning er heller ikke særlig oppsiktsvekkende, men nivået på lønn og bonuser er etter vår mening skyhøy.