Varaordfører Ronny Berg (Frp) tok i gårsdagens Altaposten et ærlig oppgjør med samarbeidsavtalen mellom de blågrønne politikerne i Alta. Han angrer på både samarbeidet og selve avtalen, simpelthen fordi det har endt med havari og kaos – og en mangel på forutsigbarhet som skaper handlingslammelse i stedet for handlekraft.

Det er det siste Alta trenger når utfordringene står i kø i form av store offentlige omstillingsprosjekter og en endeløs rekke med næringspolitiske utfordringer, inkludert store samferdselsprosjeker og langsiktige veivalg i plan- og byggesaker.

Det er mulig utspillet kan sorteres under etterpåklokskap, men Bergs selverkjennelsen mener vi er nødvendig og moden etter 2-3 år med den reneste geriljakrig mellom de fire blågrønne partiene. Motsetningene har hele veien vært åpenbar i det offentlige rom. Ikke bare i Altaposten, men også i sosiale medier der skittentøysvasken har vært et offentlig skue i hele perioden. Debattene har i stor grad blitt løftet ut av de formelle fora der både dialog og kompromisser kan sås og gjødsles. Det har gitt så steile fronter at det tilslutt var umulig å følge opp samarbeidsavtalen, akkompagnert av intern uenighet, partibytte og endring av det politiske landskap.

Vi skal ikke påta om dommerrollen når det gjelder skyldfordeling, men vi tror både ordfører, hovedutvalgsledere og partiene de representerer bør ta en selvkritisk gjennomgang av prosesser og strategi, slik Ronny Berg i realiteten gjør med sin botsøvelse. Valgresultatet i 2011 viste at innbyggerne ønsket et skifte etter 28 år med Ap-styre. I så måte mener vi det var riktig av opposisjonen å stable på beina et demokratisk alternativ, men vi tror man forventet et team som var mindre tilbøyelig til å ri egne kjepphester. Det tar seg dårlig ut, spesielt når «stalldøra» står på vidt gap.

Vi tror politikerne og partiene hver for seg er mer enn opptatt av å gjøre sitt beste for Altas interesser, men resultatene har en tendens til å bli bedre av samhandling. Det bør være utgangspunktet for styringen av Alta kommune i fortsettelsen. Det kan bety mindre lett underholdning på Facebook, men vi tror de mange utfordringene Alta-samfunnet står overfor, krever en pragmatisk tilnærming til mange av kampsakene. Da kan politiske verksted på rådhuset gi bedre resultater enn åpenhjertige statusoppdateringer, og her kan den politiske ledelsen legge mange av premissene.

Selv om samarbeidsavtalen er vraket, befinner de fire blågrønne partiene seg i posisjon, alle med et stort ansvar for utviklingen av Alta-samfunnet. Det handler om vitale spørsmål for skole og helse for innbyggerne, men også om å stimulere de vekstimpulsene og verdiene vi forvalter i fellesskap. Sunn politisk debatt, med prinsipielle standpunkter og etisk ryggrad er vi alle opptatt av i demokratiets ånd, men vi tror hele det politiske miljø vil tjene på større fokus på uløste oppgaver i Alta-samfunnet.