Etter store forsinkelser er robuste Goliat i ferd med å reise seg. Førstkommende fredag vil produksjonsplattformen runde Sørøya og fungere som en nytt historisk steg for petroleumseventyret i nord.

Det er viktig for både oljeprovinsen Hammerfest og resten av Finnmark, som har store forventninger til vekst og utvikling innenfor dette området. I en tid med lave oljepriser, lavkonjunktur og bildet av en næring på nedadgående kurs, vil satsingen til ENI i Barentshavet fungere som noe mer enn oppstart av et nytt prosjekt.

At plattformen det neste halve året blir liggende for klargjøring i Sørøysundet gir ny optimisme, både for leverandørindustrien og lokale næringsaktører, både i Hammerfest og Alta.  Vi må ikke glemme at Snøhvit har gitt store lokale og regionale ringvirkninger, både på grunn av selve utbyggingen på Melkøya, tjenster i driftsfasen og ikke minst det faktum at byen Hammerfest har gjennomgått en storstilt og tiltrengt fornyelse.

Goliat representerer et steg videre i en krevende situasjon, der det har blitt stilt store spørsmål ved lave priser og lønnsomheten til ulike prosjekter. Det er naturlig at operatører og lisenshavere gjør nøye vurderinger.  Det betyr ventetid i en næring med betydelig tidshorisont. Fra funn og vedtak, tar det mange år før realisering. Det har blitt tålmodighetsprøver både i forbindelse med Snøhvit, tog to av Snøhvit,  Goliat og ikke minst Johan Castberg, der man i tidligste laget flagget for ilandførig på Veidnes i Nordkapp.

Det gjør videre inntrykk når både statsminister og toneangivende partiledere i ulike sammenhenger har stilt spørsmål ved rådende olje- og energipolitikk. Det gir signaler som kan skape tvil og usikkerhet. Vi tror imidlertid dette må tolkes som en naturlig erkjennelse av at vi står overfor en gedigen omstilling, fra fossile ressurser til fornybar energi. I et lengre perspektiv har dette betydning for både industri og hvordan vi skal finansiere velferden, men det er krevende å nå fram med et budskap som sier full «gass» og omstilling i samme åndedrett. Verden vil ha behov for fossil energi i mange tiår framover, ikke minst for at levekårene er kraftig forbedret flere steder i verden. Spørsmålet er hvor energien skal leveres fra og hvem som skal levere den. Etter vår mening er det langt bedre med gass og olje fra Barentshavet enn en ny rad med kullkraftverk i Kina.

Det faktum at en ny konsesjonsrunde ble utlyst i Barentshavet øst, viser at Norge fortsatt satser på å være sentrale i olje- og gassproduksjon i tiårene som kommer. Goliat vil i løpet av året komme i produksjon og bli en viktig brikke for å skape ny oppdrift i næringen.