Folketallet i Finnmark øker, men det skyldes i stor grad at vekstsenteret Alta har solide plusstall. Blant annet på grunn av bosatte flyktninger, mennesker vi etter hvert bør bli flinkere til å integrere og betrakte som viktige ressurspersoner for lokalsamfunnet i fremtiden.

Før utgangen av året vil folketallet i Alta sannsynligvis ha økt med over 300 i 2016. Etter tre kvartal står Alta for 87 prosent av økningen i Finnmark, noe som understreker viktigheten av å utvikle motorer som stanser «lekkasjen» sørover.

Mest sannsynlig er heller ikke det nok for å hindre nedgang i folketallet i flere av de minste kommunene. I Loppa var det en fødsel i løpet av de tre første kvartalene i 2016, så man behøver ikke være spesielt forutseende for å skjønne at dette vil få stor betydning for utviklingen av lokalsamfunnene. Blant annet er det vanskelig å beholde skolene når det ikke rekrutteres nye elever – og det er her debatten om kommunesammenslåinger ikke må dekkes til av navlelo. Det er tallene om 20 og 30 år som sier oss at det kommer nødvendige prosesser, enten vi vil det eller ikke.

I Alta har vi hyggelige fødselstall, men et lite dykk i bakgrunnstallene, viser at en stor del av økningen i folketallet skyldes bosatte flyktninger. I en by med svært liten arbeidsledighet og behov for sysselsetting, bør vi se viktigheten av å inkludere innvandrere og flyktninger i utdanning og arbeidsliv – samt omfavne et større spekter når det gjelder bolyst og trivsel.

Attraktive arbeidsplasser bidrar også til å rekruttere kompetanse utenfra, både fra Norge og utlandet. I dagens avis forteller vi om 15 nasjoner som er representert for å besørge slaktingen på Griegs anlegg på Simanes, deriblant 30 rumenere som mer enn gjerne stiller med sin kompetanse i høykostland. Mange polakker har også slått seg ned eller ønsker å skape et nytt liv nord i Norge, selv om klima kan være tøft. Varmen kan vi imidlertid som medborgere sørge for.

Vi tror mindre kommuner som Loppa bør se en mulighet i en mer fargerik verden, der folk er mer mobil enn noensinne. Nylig kom de første flyktningene, men kommunen har i realiteten lang erfaring med å huse ulike nasjonaliteter. Enten det er fiskebruk eller industri som lokker. Målsettingen må da være så skape best tenkelige rammebetingelser for de som bor i kommunen, både midlertidig og permanent. Det handler om arbeidsplasser, men også en helhet som gjør at man vil bo, skape og virke i lille Loppa. Da kommer også barna og skoleelevene av seg selv.