Gråtetoktene til Therese Johaug må være ett av de vondeste øyeblikkene i norsk skisport. Nesten like vondt var det å se skiforbundets lege grille i sitt eget fett gjennom gårsdagen, mens ledelsen toet sine hender, flakket med blikket og var på leit etter ord som bringer dem lengst mulig unna marerittet.

Uhell kan skje de beste, men her er vi vitne til at et millionsirkus av et forbund, med et støtteapparat på nivå med en mellomstor bedrift, som ikke er i stand til å uvikle og følge rutiner som garderer seg mot helt unødvendige dopingskandaler. Skandaler som gir nasjonalsporten et omdømmetap av ukjente proporsjoner.

Det er en belastning som også vil tynge våre beste skiløpere helt nord i landet, kanskje til og med de unge talentene som kommer etter. Selv de mest kjernesunne idrettsutøvere vil måtte tåle mistenksomme blikk. Det vil ta år å salve disse sårene.

Selv på et landsens apotek ville enkle kvalitetskontroller forhindret det som skjedde i Italia. Ingen fratar Therese Johaug eller lege Fredrik Bendiksen et selvstendig ansvar for det som har skjedd, men både denne saken, skandalen med Martin Johnsrud Sundby og frislippet av astma-medisiner til friske idrettsutøvere, vitner om et strukturelt problem.

Det er mulig det er skapt av medaljebonanza og god gammeldags mangel på bakkekontakt, en arroganse som lenge har irritert omgivelsene. I stedet for å ligge dandert i laurbær, burde det vært sikret en kultur for ivareta de mest grunnleggende verdiene i norsk idrett. Basert på fairplay, åpenhet og krystallklare regler, som ikke kan misforstås. Blant annet fordi det er menneskelig å feile, slik både utøver og lege har demonstrert på skjebnesvangert vis.

Du må sannsynligvis være svensk for å mene at leppesalve av typen Trofodermin er årsaken til at Johaug befinner seg noen kilometre lengre frem i løypa på fellesstartene. Det er imidlertid ikke poenget. Mange langrennshjerter bristet i går – og det må ledelsen ta sitt soleklare ansvar for, ikke sitte med hendene i fanget til en komite eller to har sett på saken. Bare på den måten kan tilliten repareres.