Når vi med tid og stunder klarer å slippe taket i en fleipete bemerkning, kan det være en ide å spole tilbake til poenget til arbeidsminister Anniken Hauglie.

Nord-Norge og Finnmark bør gjøre seg attraktive for den kompetanse og arbeidskraft som finnes andre steder i landet. Ingen har tenkt å tvangsimportere arbeidssøkende, men det er slett ikke dumt å gjøre seg lekker for høykompetent arbeidskraft i kommuner, bedrifter og bransjer. Hauglies poeng bør vi ta på alvor,  i stedet for å spille fornærmet over en morsomhet.

Noe av det mest usjarmerende som finnes, er nemlig dårlig selvtillit og mindreverdighetskomplekser som slår ut i full blomst på grunn av en åpenbart humoristisk ment bemerkning.

– Man trenger ikke flytte permanent. Jeg var i Tromsø i forrige uke, og det er jo en by som et er verdt å bo i en liten stund, om ikke resten av livet, var den lille morsomheten fra statsråden.

Med litt godvilje må politikere med sentrale offisielle roller få være noe mer enn talemaskiner som leser opp pressemeldinger av det knusktørre slaget. Hadde vi byttet ut Tromsø med Oslo i dette sitatet, hadde dette vært en dagligdags obervasjon for alle nordlendinger som setter Nord-Norge høyere enn Spikersuppa med dertilhørende herligheter. Vi tror ikke det hadde forårsaket et skred av raseri på sosiale medier i Oslo & omegn. Nokså mange velger å komme hjem etter studier i nettopp Oslo, fordi vi setter pris på forskjellige kvaliteter i dette langstrakte landet.

Poenget må være å synliggjøre at det finnes attraktive arbeidsplasser i nord, blant annet for de som er permittert i olje- og energibransjen. Det er ikke lett å bryte opp fra det stedet man bor, gjerne på grunn av hus og hjem, barnehager, SFO og skoler for barna. Det skjønner alle, men det er verdt å videreformidle at det i andre deler av landet er behov for kompetanse. Et godt eksempel finner vi på Statnett i Alta, der man har bygget opp en kunnskapsklynge på høyt nivå. Vi kunne ha listet opp en hel rekke eksempler på mulighetene som byr seg på grunn av verdiskaping og ny giv. I regionen har vi blant annet en havbruksnæring og en bygge- og anleggsbransje som rangeres høyt.

Vi anser det som utmerket at NAV og andre formidler jobbmulighetene, men det skader ikke at bedrifter og det offentlige benytter mer enn jungeltromma for å vise spekteret. Det kan være midlertidighet, men det kan også handle om at de som kommer nordover både trives og blir. Her finnes det enda flere eksempler på ressurspersoner som vet å glede seg over hva Finnmark har å by på. I tillegg har vi altså en del hyggelige tiltak som har ambisjoner om å tiltrekke seg arbeidstakere nordover, gjerne for at de kan nedskrive studielånet. Vi har fantastisk natur med masse muligheter og etter hvert aktiviteter og kulturelle høydepunkter på høyt nivå, samt et foreningsliv som kan måle seg med det meste.

Det finnes muligheter i bøtter og spann i Finnmark, til og med utviklet humor og selvironi med masse takhøyde.