Torsdag brakte NRK nyheten om at Alta sameforening / Álttá sámiid searvi (ASS) vil selge barnehagen de eier, Álttá Siida. Mistanken om at dette er et ledd i en følelsesladet debatt rundt Alta kommunes ansvar og oppfølging av samiskspråklig tilbud i barnehage og skole, er nærliggende. Vi tror imidlertid at alle parter gjør lurt i å se på vedtaket som ble gjort på et ekstraordinært årsmøte i ASS som reelt, og en høyst sannsynlig utgang.

I Altaposten i dag forteller leder i sameforeningen Inger Elin Utsi åpent om hva som ligger bak det dramatiske årsmøtevedtaket. Foreningen føler at Alta kommune ikke viser stor nok vilje til å sikre et samiskspråklig barnehagetilbud. Samtidig er det problematisk for foreningen at de blir møtt med argument om at foreldre som er medlemmer i NSR/sameforeningen har fortrinnsrett til plass i barnehagen for sine barn. Nestleder i hovedutvalget og SV-er Tommy Berg har i Altaposten gjort det klart at han og posisjonspartiene i Alta ser det som uheldig at plass kan bli tildelt ut fra politiske preferanser, og ønsker at samiskspråklig tilbud bygges opp gjennom kommunale tilbud hvor alle stiller likt.

Vi skal ikke ha sagt hvorvidt argumentasjonen fra ASS må oppfattes som vikarierende. Vi konstaterer at sameforeningen bruker en nullstilling av kritikken som et argument for å selge, og med det avvikle fortrinnsretten gitt etter tilhørighet i NSR/sameforeningen. Når det samtidig er en forventning om at Alta kommune kjøper barnehagen, og utvider den fra tre til fire avdelinger for å avvikle køen, er det logikk i strategien. Samtidig er det ting som tilsier at Alta kommune høyst sannsynlig vil være svært forsiktig med  gi et bud som kan være i nærheten av prisen sameforeningen må ha for å takke ja til handelen.

Her ligger det ikke bare en svært stram budsjettsituasjon for kommunen, men også det faktum at pengene de eventuelt vil betale for Álttá Siida i neste omgang vil bli brukt til å konkurrere om å få tilslaget på Folkets Hus. Her har Alta kommune forkjøpsrett, og har bydd fire millioner kroner. For ASS er Folkets Hus svært interessant som et nytt samisk kulturhus, og foreningen trenger  penger til å kjøp, utvikling av bygningsmasse og en tenkt utvidelse. For Alta kommune kan Folkets Hus gi framtidige boligareal og være gull verdt dersom en velger å selge dagens Komsa skole med tilliggende areal til en boligaktør, for deretter bygge en ny stor skole for området på ny tomt.

Vedtaket på det ekstraordinære årsmøtet ble gjort med historisk godt oppmøte. Salg er derfor godt forankret, men på sosiale medier har vedtaket høstet bekymring og kritikk. Mindretallet på årsmøtet frykter et salg til en nasjonal aktør, som på sikt vil være mindre opptatt av et helhetlig samiskspråklig barnehagetilbud. De så ikke for seg at ASS skulle kaste kortene etter at en aksjonsgruppe samlet over 300 lokale underskrifter og totalt 800, for å få Alta kommune til å ta et større ansvar på området sammen med ASS. I 26 år har ASS drevet samiskspråklig barnehage i Alta, men nå kan det være slutt.