I dag kunne Finnmarkssykehuset feire at forprosjektet for Alta nærsykehus er brakt i havn. Det er utvilsomt en milepæl og et løft for helsetilbudet i regionen, men vi har en sterk mistanke om at befolkningsveksten vil ledsages av nye helsedebatter, basert på både volum og bredde i tilbudet.

Vi synes likevel det er god grunn til å glede seg over at vi i løpet av 2-3 år får en oppgradering som vil bety mye for mange. Helse Nord har stått på barrikadene for gjennomføringen, anført av direktør Finn Henry Hansen og prosjektgruppen som temmelig sikkert har vært uenige om mangt. De har imidlertid klart å bli enige om innholdet og finansieringen, og det hele er nå konfirmert av både Alta kommunestyre og styret i foretaket.

Det tyder på at mange har vært løsningsorienterte, i stedet for å havne i skyttergravene. Ikke minst får fagmiljøet i Alta mye skryt for måten de har håndtert dette på, og prosjektleder Aina Olsen har i så måte et godt faglig grunnlag for den tøffe jobben som skal gjøres. Plan er en ting, men det er nå jobben skal gjennomføres for å få et best mulig resultat.

Alta nærsykehus har ikke kommet av seg selv. Tvert i mot er det et resultat av knallhard og uforsonlig helsekamp for innbyggerne, basert på den mangel på trygghet og den store belastningen mange pasienter har i hverdagen. Mange vettuge argumenter har strandet på forklaringer om at vi må beholde sykehusstrukturen, koste hva det koste vil, for eksempel av hensyn til fredelig sameksistens i Vest-Finnmark.

Styreleder Ulf Syversen har naturligvis helt rett i at det reises bort sanseløst mange helsekroner på at den største byen i Finnmark mangler sykehus. Mange av tjenestene som kommer i nærsykehuset vil bøte på dette, ikke minst for kronisk syke mennesker. Behovet for spesialisthjelp gjør at ambulerende spesialister og et styrket poliklinisk apparat blir gull verdt, ikke minst på grunn av alderssammensetningen. Den menneskelige dimensjonen har en tendens til å forsvinne i debatten, det vil si den belastningen reiseaktiviteten er for mange pasienter. Da er det viktig med flere tilbud i Alta, så får kampen for større kraft i akutt-tilbudet videreføres. Vi tror mange av behovene vil tvinge frem nye sykehustjenester i løpet av noen tiår, forhåpentligvis uten at det rammer for hardt andre steder. Å ha et godt fagmiljø vil betinge godt samarbeid mellom Hammerfest sykehus og Alta nærsykehus.

I dag går takken og tankene tilbake til dr. Kvamme og dr. Haga. Da det ble betraktet som «umulig» å realisere sykehus i Alta, startet et møysommelig arbeid for å gi flere tilbud. Det ble bygget stein på stein, fra røntgen til dialyse og mye annet. Nå er det lagt en ny bauta på vekten, selv om det ikke er tilstrekkelig for å gi et optimalt tilbud i Alta-regionen.