Debatten om reintall har pågått i flere tiår, som en utmattende og ørkesløs maraton uten mål og mening. Det kan være en smertefull prosess, men tiden er inne for at absolutt alle bidrar til at tallene blir korrekte og i tråd med de politiske målene som er satt.

Vi må ikke glemme at dette er demokratiske beslutninger som skal følges opp. Det er det mange statsråder som har styrt unna denne konfrontasjonen, i så stor grad at Riksrevisjonen til slutt måtte sette foten ned. Er det virkelig slik at vedtak gjort i det norske storting kan treneres på denne måten, ble det betimelige spørsmålet. Statsråd Sylvi Listhaug har vært krystallklar fra sekund èn. Reintallet skal bringes ned på et forsvarlig nivå i forhold til de den økologiske bærekraften i Vest-Finnmark.

Da er det en dyd av nødvendighet at Landbruksdirektoratet nå påser at absolutt alle distriktene medvirker til tellingen og tilpasningen av dyr og beitegrunnlag. Det betyr at siida-andelene i distriktene gjør alt som står i deres makt for å sikre at Fylkesmannens representanter får mulighet til å gjennomføre oppdraget. Vi tror verken sykdom hos enkeltpersoner eller mørketid er egnet til å stanse denne prosessen.

Vi synes det er grunn til å minne om at det kun er et begrenset antall utøvere som gjenstår. Av 200 reineiere er det bare noen få som nå trues med mulkt og sanksjoner. Derfor er det på sin plass å advare mot stigmatisering av en hel næring. Det er synd om næringas omdømme skal lide på grunn av et fåtall «saktegående» utøvere, som er uenig med de beslutningene som er tatt. Spesielt er det viktig at de som leder distriktene står i bresjen for at tellingen gjennomføres. Det er et viktig og nødvendig signal fra de som skal gå foran på ansvarlig vis.

Sylvi Listhaug var i høst temmelig klar på at hun var gledelig overrasket over gjennomføringsevnen i næringa – og det er skryt som bør ligge der som et bakteppe når det nå tilspisser seg for noen få distrikter. Vi håper ikke dette utarter seg til en konflikt som sperrer for den viktige dialogen mellom utøver og myndighet.

Framfor alt blir det feil å rette skytset mot gjennomførende myndighet, som Fylkesmannen som tar seg av tellingen. De opptrer på vegne av myndighetene og beslutninger som er gjort på politisk nivå. I den grad man mener omstillingen representerer brudd på internasjonale lover og regler, er det fullt mulig å ta saken videre i de rette organene. Men det er viktig å huske på at prosessen er igangsatt for å skape en bærekraftig næring, som kan stå seg i framtiden også.