De første har allerede stupt ut i bassenget i Nordlysbadet og kan glede seg over fantastiske fasiliteter for et nasjonalt mesterskap. Landets beste ungdommer skal de neste dagene konkurrere så det spruter – og lokale ildsjeler tar et imponerende svømmetak for arrangementsbyen Alta.

Vi har rost det lokale foreningsliv opp i skyene for viljen og evnen til å påta seg arrangementer. Det gjør vi gjerne en gang til. Denne gangen er det Alta svømmeklubb som inviterer til idrettsfest i badeland og som dermed sørger for å holde tradisjonen ved like. Det tar ekstremt mye tid og koster store krefter å sørge for at absolutt alt er på plass når et junior-NM og ungdomsmesterskap skal arrangeres.

Det er noen år siden velmaktsdagene, men Alta svømmeklubb har stolte tradisjoner, både sportlig og som vertskap. Ove Wisløff er naturligvis den store profilen etter sin OL-deltakelse i 1976, et ekstraordinært talent fra nord som har bøtta full av medaljer og pokaler. Alta har imidlertid også hatt fantastiske trener- og lederkapasiteter innenfor sporten, folk som i høyeste grad har fått verv og oppgaver på nasjonalt nivå. Nils Tuff Carlsen og Idar Andreassen er to av personene som ruver i dette landskapet.

Etter Ungdoms-NM i 1978 og NM for handicappede i 1991 er tiden inne for et nytt nasjonalt løft. Selv om bare et fåtall svømmere fra Finnmark er kvalifisert, vil et slikt stevne være til stor inspirasjon for unge svømmere – i tillegg til at idrettslaget kan styrke trivsel, klubbkultur og dyktiggjøring av egne mannskaper. Kanskje det kan gi flere utfordringer i årene som kommer, for eksempel med egne toppsvømmere på hjemmebane. Alt ligger til rette for det.

Vi er imponert av at Alta svømmeklubb har klart å holde koken gjennom det siste tiåret. Vi må minne om at det tok svært mange år fra gammelbassenget ble skrotet, til den nye storstua var på plass. I mellomtiden var det kummerlige forhold for de aktive, men også fravær av arena for skolebarn som kunne blitt naturlige medlemmer av klubben.

Det finnes også en «bakside av medaljen» når man stiller med nytt anlegg, nemlig store kostnader for å drive med en slik aktivitet. I hverdagen kan det være tøft å skrape sammen nødvendige kroner, enten man bygger sitt eget eller har et kommunalt anlegg.

I dagene som kommer tror vi alle jubler over både anlegg og et NM på hjemmebane. Det er stor stas. I tillegg er vi opptatt av at svømmeklubben skaper bredde og interesse for svømmesporten og ferdigheter vi virkelig trenger.

Det står nemlig mange tomme basseng rundt om i landet, i strid med politikernes mange løfter om å fylle dem opp. Å ha et badeland handler nemlig om mer enn sport og fritidsaktivitet. Det handler også om å lære framtidig generasjoner å svømme i en kystnasjon. Svømmeklubbens innsats og tilstedeværelse har følgelig en viktig samfunnsdimensjon.

Vi sier lykke til med arrangementet!