Det har ikke manglet på advarsler opp gjennom årene, men moloen på Storekorsnes har seilt sin egen sjø, til tross for at vi snakker om et trafikalt knutepunkt med stort potensial innenfor fiskeri.

Da handler det ikke bare om konvensjonelt fiske i regi av kystflåten, men også mottaksvirksomhet og turistfiske i området. Det er og har vært stort potensial for verdiskaping her på landsida, ikke minst nå etter at Cape Fish Group fra Nordkapp har bestemt seg for å satse her, med to millioner kroner fra Alta kommune i starthjelp.

For at potensialet skal tas ut er det imidlertid ekstremt viktig at rammebetingelsene er på plass, som denne type infrastruktur. I Finnmark er kaier og moloer et «must» for at man mange steder skal ha mulighet til å tjene penger og skape de verdiene vi alle skal bygge framtiden på. Olje, gass, bergverk og havbruk er viktig, men vi kommer ikke bort fra at den røde tråden gjennom historien handler om hvitfisk og den fornybare ressursen vi har rett utenfor stuedøra.

At stormen før eller siden ville gi moloen på Storekorsnes et banesår er ingen overraskelse, ikke minst for de som har orkesterplass når moloen får juling så det holder, både fra den ene og den andre retningen. Da det ble arrangert folkemøte her ute, med Kystverket hjertelig tilstede, ble det fastslått at ødeleggelsen er nært forestående. Torsdag kveld var det et krater som preget utsikten mot brystvernet, noe som raskt fikk konsekvenser for hurtigbåttafikken.

Kystverket fastslo tidlig at gammel-moloen hadde såpass vanskelige grunnforhold, at det ville være en dårlig ide med «klatting». Den nærliggende konklusjonen ville vært, spesielt på Østlandet, at det haster med å bygge en ny molo. På den måten unngår man at lokalsamfunn blir satt kraftig tilbake.

I stedet er Kystverket strålende fornøyd med at de har overvåket moloen etter alle kunstens regler de ti siste årene, som om denne overvåkingen hjelper når grunnen vaskes bort under selve moloen. Det er omtrent like verdifullt som å vedlikeholde broer og bygg med overvåkningskamera. Vi sier ikke at dette er slendrian, men det er mangel på handlekraft i forhold til prosjekter som behøver akutt oppfølging. Vi registrerer at man har gjort sine forberedelser med boring, men vi mener større tempo har vært påkrevet med så mange advarsler og faretegn.

Det viktige blir nå at Kystverket tar affære og kommer i gang raskest mulig med en ny molo på innsiden av den gamle. Alta kommunestyre vil etter alle solemerker kreve strakstiltak, nettopp fordi moloen er så viktig. Det har den vært i flere tiår...