I dag gikk startskuddet for de 33 hardhausene som skal tilbakelegge 1200 kilometer i Finnmarksløpet, veltrente hundespann og kjørere som garantert har brukt tid og krefter på gode forberedelser. Det setter en ekstra spiss på det hele at løpet har VM-status.

Vi tror mange kommer til å omkranse starten fredag og lørdag i gågata, i tillegg til at interessen for hundesport har økt kraftig i takt med mediedekningen. Mange følger nøye med, ikke minst på de daglige sendingene på NRK.

I Alta og Finnmark har vi mer enn 40-års erfaring, men for mange er det fortsatt spesielt og eksotisk, enten det er Iditarod, Femundløpet eller Finnmarksløpet.

Entusiasmen gjør at 600 ildsjeler sørger for at suksessen videreføres, også etter en pandemi og noen tøffe år. Vi har på sett og vis manglet noe av den friske lufta vi er så bortskjemte med. I år er den tilbake i fullt monn og vi forsyner oss av åndedrag.

At løpet skaper debatt er positivt. Da tenker vi ikke minst på diskusjonen om dyrevelferd, som har preget hundesporten det siste året.

Det tenker vi er skjerpende for alle, både kjørere, arrangører, dommere, veterinærer og tilsyn. Vi synes det er positivt med et strammere regelverk, på hundenes premisser.

At hundenes ve og vel settes i høysetet mener vi er en forutsetning for en sunn konkurranse – og uhildete veterinærer må naturligvis ha siste ord.

Så håper vi miljøet har evnen til å gå videre sammen, men en felles målsetting om å bruke sunn fornuft og regelverk som rettesnor.

Alta er et mekka for hundesport, da må vi også ta ansvar når vanlige folk som ferdes i naturen har dårlige opplevelser i nærområdet, slik vi har sett i 2022.

Vi håper løypelegging for treningsarbeid tilpasses alle, slik at sporten beholder den tillit og oppdrift som trengs.

Finnmarksløpet har fått en fantastisk posisjon og sveiser sammen Finnmark i en hel uke. Vi tror også PR-effekten er enorm for det arktiske reiseliv. Etter noen vanskelig år tror vi det ligger an til en boost for næringa, og Finnmarksløpet kan definitivt bidra med sin renomme.

Samtidig er det skuffende at Solberg-regjeringen sviktet treårsprosjektet som skulle gi ekstra fart på løpet.  Støre-regjeringen klarte heller ikke følge opp i høst, til tross for at partikolleger i nord og andre presset på.

Vi håper at regjeringssjefen ser potensialet ved selvsyn i dag og at løftet fullbyrdes. I skrivende stund er det mange som håper på akkurat det, når Gahr Støre sender de første spannene av gårde.

Det ville vært noe mer enn en gave, det kan bli et viktig signal om satsing i nord. Vi mener at løpet fortjener fast uttelling på statsbudsjettet, et teamarbeid vi tror vil styrke regionen.