Sist torsdag hadde Venstre og Pasientfokus et felles seminar på Stortinget.

Venstre har lagt fram et dokument 8 forslag - og jeg er forsalgets saksordfører. Utfordringen som Venstre har gitt oss er at Stortinget skal be regjeringen legge fram en stortingsmelding om forebygging av negative konsekvenser som følge av foreldres uhelse fra svangerskapets begynnelse til barnet fyller 2 år - altså for hele familien.

1001 dager er antallet dager fra unnfangelse til barnet er to år. Psykiske lidelser hos mor er ikke uvanlig i denne perioden. Mental helse under svangerskap og etter fødsel er viktig for mor, men ikke minst for barnet og resten av familien.

Saken skal behandles av Helse- og omsorgskomiteen og min rolle er altså å være saksordfører, det betyr at jeg har hovedansvaret for saksbehandlingen i helsekomiteen. Helsekomiteen skal jobbe med saken i januar og februar. Målet er å få et flertall for at Stortinget skal be regjeringen lage en Stortingsmelding med dette perspektivet.

Som saksordfører hadde jeg et håp om deltakere på seminaret skulle gi innspill på hva er det som kan gi barn og foreldre TRYGGHET i hele 1001-dagersforløpet. Sagt enkelt: Hva er det som fungerer – og ikke minst hva er det som Ikke fungerer - for foreldre og barn fra unnfangelse til barnet fyller to år.

Seminarets dyktige innledere gav meg mange svar. I tillegg kommer alle de gode spørsmålene som ble stilt av seminarets deltakere med som et godt grunnlag for å dykke ned i temaet.

Seminarets innledere delte av sine erfaring med oss alle.

Charlotte Hvide Smith, influenser og mamma med stort hjerte for temaet,

Lena Yri Eriksen initiativtaker til 1001 dagers foreningen i Norge.

Maria Kaino Holm, Ildsjel i Homestart. Home-Start er en Familiekontakten (HSF) retter seg mot familier som mangler støttespillere, trenger avlasting eller veiledning i forelderrollen.

Brit Oline Forberg, jordmor som tok oss med på hvordan de 1001 første dagene ser ut fra en jordmors øyne.

Dr Alain Gregoire er en av de fremste internasjonale ekspertene på området. Gregoire delte sine erfaringer med satsingen på 1001 dager i England. Hva har man gjort i England og hvordan har man lykkes med å forbedre omsorg og tjenester for barn i Storbritannia gjennom tverrpolitisk satsing. Et av spørsmålene Dr. Alain Gregoire avsluttet seminaret med var spørsmålet: "If not Norway, the richest country in the world, can deal with this – then what hope is there?»

For meg var det viktig å fortelle at Finnmark er et flerkulturelt fylke med de samme utfordringer som finnes eller i Norge, i tillegg har vi andre utfordringer enn andre steder i Norge. Vi har utfordringer knyttet til lang vei til fødeavdeling, til jordmor, leger – og den helsehjelpen man trenger i barnet og familiens første 1001 dager. Når mor gruer seg til å reise lange veier til fødeavdelingen, surret fast på en båre i en ambulansebil i flere timer - eller alene med far kjørende over fjelloverganger i fokk og rokk er det svært utfordrende – i den mest sårbare tiden i en kvinnes liv. Jeg ønsker også at den samiske kvinnes stemmer skal løftes fram i en så viktig sak som en fødsel er. Alle kvinner, familier og barn trenger god fokus i den mest sårbare tiden i starten av et liv – uansett om vi bor i nord eller sør i Norge. Mitt håp er at kvinner i Finnmark skal bli lyttet til.

Det var mulig for alle deltakere på seminaret å stille spørsmål til et politisk panel bestående av

Marian Hussain, Sosialistisk Venstreparti

Kristine Ørmen Johansen, Høyre

Irene Ojala, saksordfører, Pasientfokus

Maria Kaino Holm (Homestart)

Hvis det ikke blir flertall for forslaget om en ny Stortingsmelding finnes det annen god kunnskap på Stortinget - blant annet i Stortingsmelding nr. 12 (2008-2009) En gledelig begivenhet – om en sammenhengende svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg.

Tiden gjennom svangerskapet til og med barnet fyller to år, har avgjørende betydning for barnets helse og livskvalitet. Det gjelder også i nord og det skal jeg sette fokus på de kommende ukene.

Ta gjerne kontakt med meg hvis du har noen innspill. Det er viktig med ny og oppdatert informasjon til beste for kvinner i Finnmark. Men jobben må en runde innom Stortinget for at de gode resultatene skal løftes fram i Finnmark. Så igjen - ta kontakt!

Irene Ojala, Pasientfokus