(illustrasjon)
(Foto: Reiulf Grønnevik)

(illustrasjon) Foto: Reiulf Grønnevik

– Cannabis ble ansett som de mørkhudedes rusmiddel

– Man mente marihuana fikk hvite kvinner til å oppsøke sex med sorte menn, skriver Arild Knutsen i denne kronikken.

Det er trist å se slike reaksjonære holdninger som Kirsti Bergstø forfekter på vegne av et radikalt parti. Forbudet mot cannabis har røtter i et rasistisk ønske fra USAs myndigheter i sin tid. Like etter at rasisme ble forbudt. Cannabis ble ansett som de mørkhudedes rusmiddel. Særlig meksikanske arbeidsinnvandrere og afroamerikanske miljøer. Det ble henvist til  jazzmiljøene og deres demoraliserende djevelske musikk. Man mente marihuana fikk hvite kvinner til å oppsøke sex med sorte menn.

Les også:

Vil ikke ha statlig hasj

SV: – Veldig farlig tilnærming.

Les også:

Fabrice vil åpne for hasj-salg

– Vi kan gjøre som i Nederland.

Argumentasjonen til Bergstø er også fullstendig uten hold. Først angriper hun De Grønnes standpunkt om legalisering av hasj og beskylder dette for å være bagatelliserende. Det er snarere bagatelliserende å ville opprettholde en mislykket forbudspolitikk.

I tillegg kan vi snu det til et langt farligere rusmiddel, hva gjelder helseskader, livsfare, risiko og fare for andre: Alkohol. Dersom det er bagatellisering av De Grønne å jobbe for legalisering av cannabis, så er det langt mer alvorlig bagatellisering av alkohol all den tid Kirsti Bergstø ikke kjemper for rekriminalisering av alkohol.

Det er simpel retorikk når meningsmotstandere beskyldes for å være mindre forsvarlig enn de reaksjonære. Før hasj var forbudt kunne ingen forestille seg hvor utbredt det skulle bli som forbudt stoff. Nå er det særlig brukt i opposisjonelle miljøer og blant de som er i opposisjonell alder. I tillegg til en god del med psykiske lidelser.

Det er særlig ungdom og unge voksne som bruker cannabis i Norge. Hvilket også er en ren forbudskonsekvens. Det sier seg selv at cannabis, som kan gjøre brukerne slappe, ukonsentrerte, overkonsentrerte, tilbakelente og reserverte ikke er et middel som egentlig skal brukes særlig av ungdommen.

Kirsti Bergstø uttaler at argumentasjonen til De Grønne ikke holder mål når de sier at hasj bør legaliseres fordi det er så utbredt. Bergstø sier det blir litt som å si at vi skal oppheve fartsgrensene fordi  mange uansett kjører for fort.

Uttalelsen illustrerer at Bergstø bare ikke har forstått hva dette egentlig dreier seg om. Det som foreslås er derimot innføring av fartsgrenser! I dag er det nulltoleranse og det innebærer kun undertrykking av brukere med politikontroll!

Men ved legalisering kan staten innføre det mange anser som god SV politikk, nemlig ren statlig kontroll. Da får vi politisk styrte restriksjoner og kan bruke vår stolthet Vinmonopolet som modell for salg. Siden den slags regulering viser seg å begrense tilgjengelighet, og bedre enn slik høyrepartiene ønsker med alkohol: Butikksalg.

Verken den slags liberalisme eller forbud er heldig for utbredelsen , brukerne eller samfunnet for øvrig. Vi vet hva som virker og det er statlig kontroll. Om du stiller hasjrøykeren Petter til ansvar fordi hasjrøykeren Jens har fått problemer av det, så skjer det ingen ting. Om du derimot stiller ledende myndigheter til ansvar for en uheldig utvikling på rusfeltet, så kan de justere restriksjonene etter forskningsbasert kunnskap for å få en heldig utvikling.

Forbudet mot andre rusmidler enn alkohol skal havne på vår histories moralske skraphaug, med undertrykkingen av homofile, de som hadde andre religioner osv.

Arild Knutsen,
leder i Foreningen for human narkotikapolitikk

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

– Dette er historisk!

Maryon og Liv Eli først ut med mastergrad.

– De tabber seg ut ved å ri prinsipper

Ønsker lovfestet rett til konsultasjoner med kommunene.

sykling

Sterk NM-innsats

Banket Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff.

musikk

– Begeistret og fortryllet

17 herrer fra Møre og Romsdal fylte katedralen med vakker sang.

håndball

Hjem med nye ideer

Det ble en morsom og lærerik talentsamling for Kjerstin & co.

leder

Tilstedeværelse i Finnmark

– En klok og fremtidsrettet tilnærming til bruken av knappe ressurser.

– Vi er veldig glade i bygda vår

Nystiftet forening skal jobbe for fergetilbud og fellesskap.