Kjære Finnmark.

I dag skriver jeg om det å være eldst. Det finnes mange fordeler med det, men det kan også være en utsatt posisjon.

Den aller første i en stor søskenflokk får naturligvis alltid mye oppmerksomhet, mye tid og kjærlighet. Når småsøsken kommer til, får gjerne den eldste mer ansvar. Ansvar for å bidra til å hjelpe de som er yngre, et ansvar innad i familien. Eksemplene er mange. Den eldste er gjerne den første som bryter regler, tar støyten og baner vei for sine yngre søsken. Dette er selvsagt en naturlig del av det å vokse til. Men husk, den eldste har aldri valgt å være eldst.

Vi trenger ikke telle mange år tilbake i tid så var Alta et lite samfunn. Samfunnet har vokst, bedrifter har slått rot, nye har flyttet til fra andre steder i fylket og landet og etablert seg. Blant resten av Finnmark kalles vi i flere sammenhenger for Finnmarks storesøster/-bror. Det å være eldst i en søskenflokk kan være en utsatt posisjon.

Kjære Finnmark, det er tungt å ofte bli beskyldt for at Alta tar alt. Når andre velger å være en del av «storesøster-/storebrorsamfunnet» kan det føles vanskelig når «småsøsknene» beskylder deg for å «karre til seg» når det man vil er å ønske andre velkommen. Et nært eksempel er NRK som fra sentralt hold valgte å etablere seg i Alta. Eller flynav i Alta som ble vedtatt av fylkestinget. Disse eksemplene ble også Alta beskyldt for å ta til seg. Kjære Finnmark, hva har Alta tatt?

Alle er kanskje ikke klare over det ansvaret Alta tar overfor flere enn seg selv i fylket. Et ansvar blant annet i form av entreprenører som tar oppdrag bredt i fylket. Eller i skolesaken hvor Alta ønsker å bygge ut elevhybler for utenbys elever. Når vi ønsker å slå ring om Altaungdommen med lavest karakterer som vi må sende utenbys på grunn av fritt skolevalg, er vi «vanskelige» og tenker kun på oss selv. Kjære Finnmark, det er tungt å ofte ta imot skitkasting og stygge ord.

Sykehusstrukturen handler i bunn og grunn om helse. En så god helse som mulig for flest av Finnmarks befolkning. Som det kunnskapspartiet Alta SV er, anser vi det som helt relevant med faglige, upolitiske konsekvensutredninger og en plan for hvordan helsetilbudet skal være og hvor det skal lokaliseres. Når utredningen foreligger vil vi basere våre vedtak på kunnskap. Kjære Finnmark, helse må være i fokus. Vi må være åpne for å se på nye måter å organisere dette på.

Kjære Finnmark. Det er godt å høre at det er fint å komme til Alta og det håper vi det fortsatt vil være. I en familie er det også naturlig å føle et ansvar for sine eldre søsken og når man vokser til, sine foreldre. En familie er ofte noe positivt og trygt, og det å være en del av en familie er på mange måter en ressurs. Det er en gjensidig lojalitet.

Mari Strifeldt Arntzen

Alta SV