Illustrasjonsfoto.
(Foto: Finnmarkssykehuset)

Illustrasjonsfoto. Foto: Finnmarkssykehuset

– Hvorfor er det urimelig?

– Ballo setter opp utkantene i Finnmark mot Alta sitt legitime krav.

Kommunelege Olav Gunnar Ballo prøver å sette opp utkantene i Finnmark mot Alta sitt legitime krav om bedre sykehustjenester. Selvsagt vet en erfaren politiker som han at de minste stedene i fylket ikke har videregående skoler. Det har alltid vært slik at ungdom fra små steder har måtte reise bort for å ta utdanning. Det skjedde med meg, og det skjer med alle fra slike steder.

Da jeg underviste på Sandland i på begynnelsen av 1970 tallet var det seks barneskoler i vestre Loppa, i dag er det bare to igjen og om noen år er det kanskje ingen. De små stedene i utkantene kjemper med ryggen mot veggen. En utvikling som har skjedd helt fra etter andre verdenskrig og har skutt fart i de siste årene. Årsakene til denne samfunnsutviklingen er sammensatt og komplisert. Det har sannsynligvis både med økonomi, teknologiutvikling, mentalitetsendringer og politikk å gjøre. Ingen er vel imidlertid i tvil om at denne utviklingen fratar innbyggerne på disse stedene tilgang til en rekke av samfunnets materielle og sosiale goder på hjemstedene sine.

Der er imidlertid helt urimelig å knytte denne utvikling opp mot Alta sin kamp for sykehus, om Alta ikke får sykehus, får likevel ikke Loppa videregående skoler. Alta sitt krav må sees i lys av rådene helsepolitikk. Dersom det noen steder i landet med 6.000 innbyggere, blir støttet i at det er viktig å ha sykehus med akutt-tjenester og fullverdig fødeavdeling på grunn av reiseavstander, hvorfor er det da urimelig at Alta med 21.000 innbyggere krever det samme?

At lokalavisa og befolkningen i Alta kjemper for denne saken er en selvfølge og viser at lokaldemokratiet fremdeles lever. At ordbruken i noen tilfeller kanskje kunne vært moderert litt bør ikke hindre det videre engasjementet.

Ole Simonsen

Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

Siktes for ruskjøring

– Ble stanset etter tips fra publikum.

Eldre spiser fortsatt mer fisk enn yngre

Og vi i Nord-Norge er landets ivrigste fiskespisere.

– Kom til rasert campingvogn

81-åring langt nede av synet som møtte han på «Bruse bro».

Få bryr seg om kronekursen i ferien

– Liten betydning for feriebudsjettet.

– Flere lovbrudd

LO ber sommerjobbende ungdom være obs i et tøft marked.

skyting

Ble norgesmester på hjemmebane

Knut Saxe Kjeldsberg var suveren på Kvenvikmoen.

fotball

Jublet for tidlig

Christian Reginiussens scoring holdt ikke til poeng i toppkampen.

fotball

Sterkt bortepoeng

Både BUL og Byåsen scoret på overtid.

Nådde fram der andre kom til kort

Vilde Signora sjarmerte  Solvik-Olsen i senk.