Ikke rent personlig, men hun innrømmer at spesialistpraksisen gjerne hadde blitt en del av nærsykehuset som nå skal bygges.

– Flyttingen var ikke helt frivillig, innrømmer den tyske gynekologen med snart 20 år innen faget i norsk helsevesen og forklarer:

– Det ble etter hvert klart at Finnmarksykehuset ikke ønsket å leie ut lokaler til noen. Det var ikke plass til min praksis, men i dag ser jeg ikke dette som noen krise verken for meg eller pasientene. Jeg gleder meg til å fortsette å jobbe med Altas kvinner i nye lokaler.

Tysk statsborger

Susanne Woerner er tysk statsborger og hadde Bonn som bosted før hun havnet i Norge i 1998. Den første positive tilbakemeldingen på jobbsøknaden kom fra sykehuset i Harstad, men den takket Woerner høflig nei til. Harstad var skremmende langt nord. I stedet tok hun turen til Ålesund hvor hun jobbet som overlege på kvinneklinikken fram til juni 2013. Da ble det Alta og en jobb som avtalespesialist her.

– Etter å ha bodd i Ålesund var jeg ikke lengre skremt over å flytte langt nord, og har ikke angret.

Nå har hun tegnet 10 årig leieavtale med opsjon på forlengelse med Parksenteret, og både gynekologpraksisen og det å være «altaværing» er blitt et langsiktig prosjekt for tyskeren. Det neste er å søke norsk pass.

– Etter 20 år i Norge føler jeg meg norsk, påpeker 50-åringen.

En på haka

EN PÅ HAKA: Sykemelding var ikke aktuelt så lenge pasientene står i kø, men da Susanne trynte under en tur med hunden måtte haka ta av for støyten. Foto: Jarle Mjøen

Når vi skriver at hun har fått en på haka, er det bokstavelig. Men skylden kan ikke legges på Finnmarkssykehuset. Historien har seg sånn at hun på trimtur med hunden var uheldig og trynet i terrenget, og rakk rett og slett ikke å ta seg for med armene.

– Kan dere ikke fikse litt på bildene i fotoshop før de kommer på trykk, ber hun pent om.

Blåfargen på haka viser at smellen var tøff, men det var aldri aktuelt å sykemelde seg. De første pasientene kommer allerede torsdag, og Woerner vet at dersom det blir stopp i pasientbehandlingen vil det hope seg opp på ventelisten.

– Så langt har jeg klart å holde ventelistene rimelig korte. De fleste får time i løpet av fire uker, og må i alle fall ikke vente særlig lengre.

Alt klart

Altaposten har tatt turen til gynekologen og hennes nye lokaler dagen får hun tar i mot de første pasientene i nyoppussede, lyse og svært godt tilpassede lokaler, det siste ifølge Susanne selv. Hun har fått tilpasset lokalene i forhold til behovet, med flere mindre rom til både utstyrssterilisering og serverere som skal sørge for at de nye lokalene er knyttet på forskriftsmessig måte til «Norsk Helsenett», en nasjonalt system hvor helse- og pasientopplysninger legges inn og gjøre tilgjengelig for ulike behandlingsnivå.

– Det er lite papir. Henvisninger og epikriser elektronisk. Prøver som tas går selvsagt i posten til sykehuset, men prøvesvarene kommer elektronisk. Det er effektivt og sikkert.

– Er fastlegene i Alta flinke å henvise pasienter til deg?

– Ja, samarbeidet med fastlegene er utmerket, og jeg mener kvinnene i Alta har et rimelig bra gynekologtilbud. De er en arbeidsfordeling mellom meg og sykehuset i Hammerfest som har ambulerende gynekolog i Alta. Tror gynekologen fra sykehuset er her én til to dager i måneden. Jeg foretar undersøkelser og oppfølging av gravide inntil tre måneder av svangerskapet. Etter det tar sykehuset over. Det samme gjelder opfølging ved mistanke om risikofødsler, forklarer Susanne Woerner.

Gode tilbakemeldinger

NY ANSATT: Med flyttingen til nye lokalere måtte Alta Gynekologi øke antall ansatte fra én til to. Inn kom Unn Dalheim som den som skal ha orden på papirene.

Hun får svært gode tilbakemeldinger fra pasientene som ofte gir uttrykk for at de er særdeles glad for at de slipper en langt reise til Hammerfest for å få spesialistundersøkelse. At spesialisten er kvinne er også noe mange applauderer. Faktisk får hun også henvisninger fra fastlege om å gjøre undersøkelse hos kvinner som har mannlig fastlege, og kvier seg for å dette gjort hos fastlegen.

– Gynekologisk undersøkelse er sensitivt for mange kvinner. Sånn er det, og det har også mannlige fastleger respekt for.

Hvorfor Alta?

Susanne Woerner jobber privatpraktiserende, men med avtalehjemmel med Helse Nord. Dermed er hun det som i helsevesentet kalles avtalespesialist og får driftstilskudd fra Helse Nord og refundert deler av pasientbetalingen fra Staten, Helfo. Pasienten betaler kun en egenandel som i dag er på 345 kroner pluss en materiellkostnad. Normal pasientfakturering for en konsultasjon hos Woerner ligger på mellom 405 og 459 kroner, alt inkludert.

– Hvorfor dro du til Alta når du hadde utfordrende jobb på sykehus?

–  Sykehus har en vaktbelastning som ikke føles mindre med årene. En avtalepraksis i Alta ble plutselig veldig interessant, og jeg har ikke angret, sier Susanne og tror pasientene vil trives like godt som henne og nytilsatt sekretær Unn Dahlheim i de nye lokalene i 2. etasje på Parksenteret.