Politimester Ellen Kathrine Hætta skriver i Altaposten at hun vurderer utviklingen av den samlede beredskapen i Finnmark som «urovekkende». Jeg bekymrer meg i tillegg over at problemstillinger knyttet til samisk språk ikke synes å ha noen plass i utviklingen av beredskap. Når nødetatene først kontaktes, vet alle at minuttene teller. Da trenger vi politi-, brann- og redningsetater med forståelse for lokal geografi, språk og virkelighet. Å bli møtt og tatt imot av nødetater som forstår deg er helt avgjørende for å skape tillit mellom nødetatene og publikum.

Det ville være naturlig, i et fylke hvor samisk språk og kultur står så sentralt som i Finnmark, at man i omorganiseringen av politidistrikter og beredskap også sikrer en nasjonal kompetanse i forhold til samisk språk og kultur. Nærpolitireformen skulle gi økte operative ressurser lokalt. Erfaringen er så langt det motsatte. Sentralisering av stadig flere politi- og beredskapsfunksjoner har medført redusert bemanning i distriktene. Det betyr mindre kunnskap om lokal geografi, vær- og føreforhold, avstander og stedsnavn som kan være livsviktige i en kritisk situasjon.

Vi mangler samisktalende politimenn og - kvinner. Rekruttering av samiskspråklige til politiutdanning, og senere til tjeneste i politiet, er en flaskehals for rettsikkerhet og beredskap i samiske områder. Særskilte tiltak må vurderes, slik som desentralisert politiutdanning i samarbeid med Samisk høgskole i Kautokeino. Politiet har behov for samisk kompetanse for å oppfylle sitt oppdrag forsvarlig, både med tanke på beredskap, men ikke minst for tillitsforholdet til den samiske befolkningen.  Å bli forstått på samisk i møtet med politimyndighet, domstolsbehandling og oppfølging ved alvorlig kriminalitet er avgjørende for tilliten til rettssystemet og for rettsikkerheten.

Jeg etterlyser en klar forankring av det formelle ansvaret for samisk språk- og kulturkompetanse i Politidirektoratet. Hvem som har det formelle ansvaret sentralt bør være tydelig. Det handler om at politidistrikt i det samiske området skal støttes opp i sitt arbeid med tilbud til befolkningen, og det handler om ansvarliggjøring.

For å sikre politiets samiske kompetanse nasjonalt, kan vi vurdere en nasjonal funksjon knyttet til Finnmark politidistrikt for å støtte andre distrikter. I den interne organiseringen av Finnmark politidistrikt kan man vurdere å opprette en egen midtre sone for indre Finnmark. Det kan være nyttig for å sikre den lokale kompetansen i det daglige, og for en eventuell nasjonal funksjon.

Uansett hvordan Politiet velger å organisere det, så må det nå iverksettes tiltak for å sikre samisk kompetanse. Det er nødvendig for at Politiet skal oppfylle sitt oppdrag, og det er viktig for tryggheten til den samiske befolkningen.

Aili Keskitalo

Sametingspresident