Styret ved Alta Kristne Grunnskole ønsker ikke at de ansatte ved skolen skal ha tariffavtale slik de aller fleste arbeidstakere i Norge har. En del av lærerne ved Alta Kristne Grunnskole har krevd tariffavtale, men møter kraftig motbør fra styret ved skolen. Styret ønsker ikke å forhandle om tariffavtale. Derfor ligger saken nå til behandling hos riksmegleren.

Styreleder Odd Arne Thomassen ved Alta Kristne Grunnskole hevder i Altaposten 25. juli at skolen blir for «låst» av å ha tariffavtale. Det ligger vel i enhver avtales natur; partene blir bundet av det man i samarbeid har blitt enige om gjennom en omforent avtale. Avtaler er ment å sikre en standard og en likebehandling for alle, men ut over en slik minstestandard er det stor fleksibilitet.

Kollektive avtaler reduserer «privatisering» når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår for den enkelte arbeidstaker og er med på å sikre medbestemmelse og demokrati på arbeidsplassen. Tariffavtaler bidrar til stabile og velfungerende arbeidsforhold. Intensjonen med tariffavtaler er å regulere arbeidslivet til beste for alle parter. Utdanningsforbundet er opptatt av at lærerne og lederne ved Alta Kristne Grunnskole skal ha trygge og forutsigbare arbeidsforhold til beste for skolen, undervisninga og elevene.

Medbestemmelse

Thomassen sier i Altaposten 25. juli; «Lærerne og andre ansatte ved private skoler har også rett til å ha hver sin representant med talerett til stede på styremøtene. De har derfor kort vei til besluttende organ, og gode muligheter til medvirkning gjennom å fremme sine synspunkter der». Tilbakemeldingene fra en del av lærere ved skolen er at dette ikke fungerer. Foreløpige tilsynsrapporter ved skolen våren 2016 (fra Utdanningsdirektoratet og Arbeidstilsynet) feller en knusende dom over styrets arbeid på dette området.

Det er kun tariffavtaler som sikrer medinnflytelse og ansattes rettigheter, alt annet er bare løfter. Utdanningsforbundet er opptatt av at lærere ved Alta Kristne Grunnskole skal ha samme formelle rettigheter og medbestemmelse som lærere ved de kommunale skolene. Uten tariffavtale har tillitsvalgte ingen formell rett til å få innflytelse overfor arbeidsgiver eller inngå avtaler på vegne av medlemmene. Den enkelte arbeidstaker står med andre ord helt alene overfor arbeidsgiver. Utdanningsforbundet har derfor som målsetting å sikre gode systemer for medbestemmelse og samarbeid med arbeidsgiver gjennom en tariffavtale.

Gjensidige rettigheter og plikter

Vi vil også tro at det for arbeidsgivers del kan være viktig å etablere systemer som gjør arbeidstakere og arbeidsgiver trygge på hvilke rettigheter og plikter partene har i forhold til hverandre. Et system med tillitsvalgte som har rett til å opptre på vegne av mange medlemmer, er rasjonelt i stedet for at arbeidsgiver på alle områder må inngå avtaler med hver enkelt arbeidstaker.

Videre hevder Thomassen at friskoleloven sikrer lærerne rett til de samme lønns- og arbeidsvilkår, samt pensjonsvilkår som i tilsvarende offentlige skoler. Dette er nedfelt i privatskolelovens § 4-4. Skoleeier har i utgangspunktet ikke plikt til å tilby slike vilkår. Det er en rettighet som den enkelte må stille krav om å få oppfylt. Det betyr at hver enkelt arbeidstaker til enhver tid må påse at vedkommende har lønn og arbeidstid tilsvarende lærere i offentlig skole.

Det samme vil gjelde pensjon i henhold til lovverket.

Problemer på Alta Kristne Grunnskole over tid

Utdanningsforbundet har fått flere bekymringsmeldinger fra lærere ved skolen. Bekymringene er knyttet til arbeidsmiljøet på skolen, men vi har også eksempler på at lærere ikke har fått utbetalt riktig lønn eller rett oppsatt arbeidstid.

Vi har også observert at media ved flere anledninger har hatt oppslag om uheldige episoder der skolen blant annet har vegret seg mot å slippe til helsesøstertjeneste og Alta krise- og incestsenter. I tillegg har det vært en del mobbesaker der foreldre har valgt å ta elever ut fra skolen.

En del av disse forholdene kunne kanskje vært unngått hvis man hadde gode systemer for informasjon, drøftinger, forhandlinger, samarbeid og medbestemmelse.

Flere tilsyn ved skolen

Våren 2016 har det vært gjennomført tilsyn fra både Arbeidstilsynet og Utdanningsdirektoratet. Av tilsynet fra Arbeidstilsynet (tilsynsrapport av 10. juni 2016) foreligger det flere varsler om pålegg, blant annet:

–  Det foreligger brudd på bestemmelsen om medvirkning. På bakgrunn av dette varsler vi pålegg om at arbeidsgiver må sørge for at arbeidstakerne og deres representanter får medvirke i det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet i virksomheten.

– Det foreligger brudd på bestemmelsen om kunnskap og ferdigheter i virksomhetens helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. På bakgrunn av dette varsler vi pålegg om at arbeidsgiver må sørge for at arbeidstakerne og deres representanter, har tilstrekkelige kunnskaper og ferdigheter til at de er i stand til å medvirke i virksomhetens arbeid med eget arbeidsmiljø.

– Det varsles pålegg om at arbeidsgiver må foreta en systematisk overvåkning og gjennomgang av det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet, for å sikre at det fungerer som forutsatt.

– Det foreligger brudd på bestemmelsene om iverksettelse av tiltak og plan for tiltak. På bakgrunn av dette varsler vi (Arbeidstilsynet) pålegg om at arbeidsgiver skal iverksette tiltak og/eller utarbeide plan for å redusere risikoforholdene i virksomheten.

– Det varsles pålegg om at arbeidsgiver må, i samarbeid med bedriftshelsetjenesten, utarbeide en plan for hvordan bedriftshelsetjenesten skal bistå virksomheten i deres forebyggende helse, miljø- og sikkerhetsarbeid fremover.

I tilsynet fra Utdanningsdirektoratet (Udir) (foreløpig tilsynsrapport av 30. juni 2016) var først og fremst skolens arbeid med elevenes psykososiale skolemiljø tema. Her fikk skolen varsel om pålegg på alle områder som ble undersøkt. Mange av påleggene er knyttet til manglende informasjon og systemer for medvirkning, informasjon og forvaltning.

På områder som kan knyttes til manglende tariffavtale, pålegger Udir at styret ved skolen skal sørge for at representant fra undervisningspersonalet (og elevrådet, Alta kommune, foreldrerådet, de øvrige ansatte) blir innkalt til alle møtene i styret. I tillegg er det nå pålegg om at alle representantene skal få tilsendt referatene fra møtene.

Vil skolens beste

Utdanningsforbundet ønsker at Alta Kristne Grunnskole skal fungere på lik linje med andre skoler i fylket. Vi vil at lærerne og lederne skal trives og ha samme rettigheter og muligheter som i andre skoler. Det er tross alt staten og skattebetalerne som finansierer skolens drift, og da er det viktig at skolen fungerer tilfredsstillende både for elever og ansatte.

Når skolen nå har fått mange varsler om pålegg både fra Arbeidstilsynet og fra Udir, samtidig som mange av lærerne er misfornøyd med forholdene på skolen, bør styreleder Odd Arne Thomassen innse at ting ikke fungerer på skolen. Utdanningsforbundet kommer nå til å intensivere arbeidet for tariffavtale på Alta Kristne Grunnskole. Det fortjener skolen.

Rapportene viser at Alta Kristne grunnskole har behov for tariffavtale. Utdanningsforbundet oppfordrer styret på det sterkeste om å snu i denne saken og å ta opp forhandlinger om inngåelse av tariffavtale for de ansatte ved skolen.

Av Kari Lium, fylkesleder

Bjørnar Mjøen, nestleder

Utdanningsforbundet, Finnmark