Den amerikanske sosiologen W.I Thomas ( 1863-1947) sa det slik:  «If men define situations as real, they are real in their consequences». Eller: «Hvis mennesker definerer situasjoner som virkelige, så blir de virkelige i sine konsekvenser.». Her hadde britene to valg:  Forlate EU eller bli i EU. Ja versus Nei.

Hvis den enkelte brite – som nå krever omvalg, hadde tatt seg bryet med å sette seg inn valgets to konsekvenser, tenkt selv - i stede for å stole på politikere som kun formidler sin egen verdensforståelse, ville de kanskje stemt annerledes.

I alle fall de over to millioner mennesker som krever ny folkeavstemming. Her har vi altså voksne mennesker, som har gått til valg, gjennomført en aktiv handling – som de nå innrømmer at de ikke forsto konsekvensene av.

Det er egentlig faretruende kunnskapsløst når flere hundretusener voksne mennesker ikke forstår at hver stemme som legges i valgurnen teller. Det viser et katastrofal mangel på grunnleggende kunnskap om hvordan et demokrati fungerer. Det var en personlig handling, et personlig ansvar som de nå gir andre skylden for. Jeg undrer på om vi nå vil oppleve «Etterpåklokskapens tyranni?»

Og med det mener jeg at de som ikke tenkte selv, vil se det som sin menneskerett å anklage andre for sin villfarelse. Et valg er ikke et brettspill – hvor de minste barna får gjøre et ekstra kast – fordi de ikke fikk terningen seks.

Slik jeg ser det har de som angrer i dag forrådt seg selv. For hvem sitt ansvar er det når voksne mennesker ikke tenker selv?

Irene Ojala

Arctic Footprints