Finnmarkseiendommen (FeFo) har i etterkant av elgtrekningen kontrollert jaktlag som har fått elgvald og som har hunder som er eldre enn 12 år, da disse automatisk strykes fra hunderegisteret. Under denne kontrollen avdekket FeFo to jaktlag som hadde fått tildelt elgvald og som ikke kunne framvise hunden under kontroll.

Det vises til regler for søknad og kontraktsinngåelse punkt 2:

•  Jaktlaget skal disponere egen godkjent ettersøksekvipasje på søknadstidspunktet. Det gis ikke dispensasjon fra dette kravet. Ekvipasjen (hund med fører) er godkjent når den er registrert i ettersøkshundregisteret til Norsk Kennel Klubb (NKK).

Reaksjonen fra FeFo mht. de to jaktlagene som ikke har fulgt reglene er følgende:

•  Jaktlaget mister jaktfelt som de ble tildelt.

•  Jegerne som tilhørte jaktlagene kan fortsatt jakte med andre jaktlag, de er ikke utestengt fra jakta.

Det vi reagerer mest på er at jaktlagene ikke straffes på noen måte for ikke å ha fulgt reglene og betingelsene som er satt for samtlige jaktlag som søker elgjakt på FeFos grunn. I dette tilfellet bryter to jaktlag en av betingelsene som er et absolutt krav om du skal søke elgjakt på Finnmarkseiendommen.

Jaktlag som bryter regelverket og i etterkant blir tatt for dette, kan fritt melde seg på andre jaktlag, selv om de bevisst har valgt å oppgi gale opplysninger i søknaden, og dermed også ødelegger for mange andre jaktlag som søker etter de regler som er satt. Disse jaktlagene har forringet hele trekningen ved bevisst å sende inn søknad uten at søknaden er fullstendig.

Det vises også til svekkelse av dyrevelferd under jakt om ikke jaktlagene hadde blitt kontrollert, hvor det ved skadeskyting ville det vært vanskelig for jaktlagene å finne og avlive påskutte dyr. Mer effektive ettersøk i slike situasjoner har lenge vært etterlyst blant jegerne, herav regelverket om godkjent ettersøkshund ved søknadstidspunktet.

Hovedmålet er å sikre en human jaktutøvelse, bidra til et effektivt ettersøk og avlivning av skadde dyr samt gi jegeren en reell mulighet til å gjenfinne døde dyr som vedkommende ikke klarer å finne uten hjelp av hund. Hver enkelt deltaker i et jaktlag og enhver jeger som jakter alene har et selvstendig ansvar for at bestemmelsene etterleves. Den som utøver jakt i strid med bestemmelsen om ettersøkshund begår en handling som er straffbar på samme måte som f.eks å utøve jakt uten betalt jegeravgift.

Elgjegerforeningene som er avsender av dette skrivet – og som representerer flertallet av fylkets elgjegere, mener at den rimeligste straffen for jaktlag som ikke følger regelverket, er at de utelukkes fra elgjakta det inneværende år.

Kautokeino elgjegerforening

Tana elgjegerforening

Porsanger elgjegerforening

Karasjok elgjegerforening

Alta elgjegerforening

Nesseby elgjegerforening