Ingvild Pharm Bull skriver i et innlegg på altaposten.no at hun igjen opplever at biler kjører forbi hester i god fart uten å bremse opp. Hun nevner en mann i en hvit varebil som trodde han kunne ”blåse” forbi to hester langs veien nede i Tverrelvdalen og måtte bråbremse for motgående trafikk, slik at den ene hesten ble skremt.

Her er min versjon av hendelsen:

Fredag ettermiddag kom jeg kjørende nedover Dalaveien i moderat fart. Da jeg kom til sletta nederst i dalen, så jeg to hester ca 300 hundre meter fremfor meg. Både hestene og rytterne, som da leide hestene, hadde refleks og var lette å se selv om det var blitt ganske mørkt. I god tid og avstand svingte jeg over på min venstre side av veien for å forberede forbikjøring samtidig som jeg slakket/bremset ned farten. Da jeg nærmet meg hestene og rytterne oppdaget jeg at det kom en traktor med en rekke av biler etter seg over den lille bakketoppen nedenfor Fosseng.

Jeg ble i tvil om det var tid til å kjøre forbi hestene, så jeg bremset mer ned å svingte tilbake til min side av veien igjen. Jeg var da ca 100 meter bak hestene. Traktoren og bilene møtte og passerte hestene og jeg bremset ytterligere opp for å la hestene og rytterne krysse veien og gå inn til Fosseng Gård, som jeg antok at de skulle. Jeg kjørte nå i gangfart, og var minst 10 meter unna den bakerste av hestene.

Ja, det stemmer som Invild Pharm Bull skriver at det ble en del støy fra ABS og dekk, men det skyldtes overhodet ikke at jeg måtte bråbremse. Det var blankis på veien, og istedefor å kjøre forbi etter at motgående trafikk hadde passert, valgte jeg å ta hensyn til de som gikk med hestene sine å la dem krysse veien foran meg. Det er selvsagt beklagelig at hesten ble skremt, men ellers ingen dramatikk i hendelsen.

Om jeg fikk meg en støkk? Nei, men burde kanskje fått det. Jeg kjører ca 40. 000 km i året og ser veldig ofte både steilende og dansende hester langs veiene.

Tor Erling Opgård