Som sametingsrepresentant for Nordkalottfolket får jeg tilgang på mye informasjon om samfunnsmessige forhold i nordområdene på godt og vondt. Noe av det som opprører meg aller mest er den utviklingen vi ser innenfor «vold i nære relasjoner».

Dette er vold som i stor grad går ut over kvinner og barn, og voldsutøveren er gjerne mannen, samboeren, kjæresten og pappa til barna. Dette er nå kjent, stadfestet og en kjensgjerning. JA, det er VI. VI som skal være den sterke, trygge klippen i familien. JA, det er vi som utøver vold mot dem vi skal være aller mest glad i. JA, det er faktisk i stor grad vi menn som må gjøre noe. Vi må endre adferd og holdning. Hvor starter vi? Hvorfor ikke starte med egne barn. Er du så heldig å være far til en gutt, lær han hvor viktig det er å være snill.  Fortell han at han på vei mot voksenverden kan risikere å bli både forelsket, sjalu, skuffet og sveket, men at han skal fortsette med å være snill. Å slå er aldri noe bra alternativ.  Er du så heldig å være far til en jente, lær også henne hvor viktig det er å være snill, men også hvor viktig det er å sette grenser for hva man skal finne seg i.

Vold i nære relasjoner avdekkes i alle samfunnslag, og man har antatt at statistikken er relativt lik mellom norske og samiske samfunn på området. Nå viser nyere forskning at samiske hjemmemiljø er overrepresentert i denne statistikken. Hvorfor er det slik, og hva kan vi gjøre?

Dette er skremmende og nedslående lesning, og noe av det man kan lese i en forskningsstudie publisert i fagtidsskriftet Scandinavian Journal of Public Health:

- Sammenliknet med etnisk norske har samiske menn og kvinner dobbelt så stor risiko for å bli utsatt for vold og overgrep.

- En av to samiske kvinner opplever vold i løpet av sine liv. Det være seg emosjonell, fysisk eller seksualisert vold.

- Hver femte samiske mann oppgir å være utsatt for fysisk vold.

- Hver femte samiske kvinne opplever seksuelle overgrep.

- Hver femte samiske unge jente opplever seksuelle overgrep før fylte 18 år.

Vi i samiske miljø må ta dette på ytterste alvor, vi må aldri akseptere vold, og slett ikke at volden er større i våre samfunn enn hos andre rundt oss. Nordkalottfolket synes ikke sametinget gjør tilstrekkelig for å ta disse utfordringene på alvor. I fjor hadde vi på Sametinget et seminar om nettopp vold, hvor politimester Ellen Katrine Hætta og kolleger holdt et svært godt og tankevekkende seminar som lærte oss mye. Dette ønsker vi videreført. Vi foreslår kr. 500.000 ekstra til et konkret samarbeidsprosjekt med politiet i de samiske områdene som går direkte på temaet «vold i nære relasjoner».

Kjetil Romsdal

Sametingsrepresentant

Nordkalottfolket