I juni måtte Martine Hoaas bryte et triatlonløp og blodprøvene viste et faretruende lavt jernlager. Hun fikk beskjed av legene om å bruke tid på å fylle lagrene. Ironman 70.3 i danske Århus i helga skulle derfor bare være en test for Alta-jenta, men kroppen responderte og resultatet ga VM-plass.

– Jeg hadde jobbet hardt for å stille i flere konkurranser i sommer så da beskjeden kom fra legen var det en kraftig nedtur. Men kroppen har kommet seg og jeg meldte meg på i Danmark for å få en gjennomkjøring og se hvordan kroppen fungerer. At jeg da skulle bli nummer tre, og på toppen av det kvalifisere meg til VM i Australia neste høst, hadde jeg ikke trodd, sier en strålende fornøyd 24-åring.

Ironman 70.3 er benevnelsen på «halv-ironman» og består av 1900 meter svømming i sjøen, 90 kilometer på sykkel og til slutt en halvmaraton på 21,1 kilometer.

Tøffe forhold

Hun var en av 16 jenter i klasse 19-24 år som fullførte. Svømmingen gjorde hun unna på vel 20 minutter noe som holdt til sjuendebeste tid. Hun som til slutt vant konkurransen hadde etter den første øvelsen opparbeidet seg en ledelse på tre minutter til Hoaas.

TIL VM: Martine Hoaas trodde hun ble nummer fem, men fikk etter målgang vite at hun tok bronsen og at hun er klar for VM i 2016. Foto: Ironman Århus

– Regn og vind gjorde hele konkurransen ekstra utfordrende og under svømmingen møtte vi meterhøye bølger. Men for en finnmarking er ikke det helt uvanlig, sier hun med et smil.

På sykkelsetet tapte hun ytterligere vel 22 minutter.

– Jeg har trent mye sykkel det siste året siden det er disiplinen jeg har mest å gå på. Men jeg føler jeg fortsatt har mye å hente der, sier hun.

Løp raskest

Da joggeskoene kom på var det derimot ingen som holdt samme fart som Alta-jenta som brukte en time og 41 minutter på 21,1 km.

– Etter fem kilometer fikk jeg beskjed fra mamma at jeg var nummer sju. Jeg følte meg bra, men det gjensto 16 kilometer og måtte konsentrere meg om å holde farta nede. Men jeg løp med et smil om munnen og når jeg passerte andre jenter prøvde jeg å vurdere om de aldersmessig var i min klasse. Med flere hundre startende i forskjellige klasser er det vanskelig å vite, men da jeg kom i mål trodde mamma at jeg ble nummer fem, sier hun.

Overraskende plassering

– Femteplass var noe jeg var strålende fornøyd med. Men så ringte broren min som hadde fulgt løpet på nett og fortalte at jeg var nummer tre. Da kom tårene, det kan jeg innrømme.

Den nestraskeste på løpsdelen ble slått med tre og et halvt minutt av Alta-jenta som løp i mål fem og en halv time etter at svømmingen startet. Hun var under minuttet bak sølvvinneren og 25 minutter bak vinneren. Tiden var 31.-best av 116 damer som fullførte konkurransen.

– Jeg kunne nok hentet et par minutter på sykkeldelen, men det er vanskelig å vite hvor mye krefter man kan bruke selv om man følger med på pulsen underveis, sier VM-klare Martine Hoaas før hun avslutter:

– I VM i Australia møter jeg de beste av de beste, men jeg skal bruke det neste året godt slik at jeg er godt forberedt.