De to skytterne fra Kautokeino jeger- og fiskerforening løsnet i går sine første skudd i årets jegertrap-NM.

73 og 74 treff

I klasse A hadde Nils Rune Eira fullt hus på den første runden (25 treff), men måtte tåle en bom på den neste. Han tok seg likevel lekende lett til kveldsfinale med 49 treff av 50 mulige. Det gjorde også klubbkollega Aksel Johannes Hætta, som konkurrerer i klasse B. Han hadde i likhet med Eira en eneste bom på de 50 første skuddene.

I kveldsfinalen fortsatte oppturen for Kautokeino-duoen, som begge kvalifiserte seg for NM-finale. Eira hadde ett bomskudd, mens Hætta skjøt fullstendig feilfritt.

– Jeg er veldig fornøyd med egen innsats. To bom kan jeg leve med. Det blir morsomt å skyte om NM-gull på lørdag, fastslår Nils Rune Eira.

– Dette var en skikkelig opptur. Som førsteårs senior må jeg prestere opp mot mitt beste for å henge med i svingene, og det klarte jeg fint. Jeg var litt nervøs i kveldsfinalen, men klarte å holde nervene i sjakk. Det var bra gjort å klare fullt hus med det presset hengende over meg, sier en fornøyd Aksel Johannes Hætta til A-sporten.

Føler seg trygg

Så langt er det stort sett skyttere fra Alta og Kautokeino som har vært i aksjon på Kvenvikmoen. Men de to neste dagene skal også deltakerne fra resten av landet i aksjon, og det blir spennende å se hvem som kommer seg gjennom nåløyet. I hvert fall de 20 beste skytterne kvalifiserer seg for finalene. Hvis det er flere som har samme poengsum som skytter nummer 20 får også de muligheten til å konkurrere på lørdag.

– Jeg føler meg veldig trygg. 74 treff skal holde lenge. Jeg er helt sikker på at også 73 treff vil holde til finaleplass. Nivået er høyt, men fortsetter jeg i samme spor kan det bli medalje. Det er målsettingen, forteller Hætta, som har drevet med skyting siden han var ni år gammel.

– Jeg har trent bra i år og føler meg i god form. Nå skal jeg hjem til Kautokeino for å jobbe og kople av litt, så drar jeg tilbake fredag ettermiddag. Jeg gleder meg veldig til det som skal skje på lørdag. Litt ekstra press vil det være, men jeg satser på å utnytte den nervøse energien til min fordel, smiler 19-åringen.

På landslaget

Kautokeino-skytteren kapret sølv i norgesmesterskapet i Nordisk trap for noen uker siden. Det har gitt han plass på det norske landslaget. Faktisk er det fire finnmarksskyttere som skal representere de norske fargene i en landskamp den første uka i august.

– Jeg, Roger Strømeng, Daniel Oskal og Reidar Karlsen skal i aksjon for Norge, og det ser vi selvsagt frem til. Da er det Nordisk trap som gjelder. Men først skal jeg fokusere fullt og helt på dette mesterskapet. Med en sånn start vil det selvsagt være en kjempenedtur hvis jeg skulle mislykkes i finalen. Jeg må bare være offensiv og gi full gass når det gjelder som mest. Det blir spennende, fastslår Hætta avslutningsvis.

Nevnte Daniel Oskal fra Kautokeino og Reidar Karlsen fra Alta hadde begge 70 treff totalt i går. Det vil neppe holde til finaleplass. Roger Strømeng skyter i ettermiddag.