Under en seanse på ungdomshuset i Tverrelvdalen i går, der «halve bygda» var møtt fram til gullfest for å hylle idrettslagets to store skiprofiler, ble det avspilt en videohilsen fra TV2 sine langrennseksperter Odd-Bjørn Hjelmeset og Ernst A. Lersveen. Etter å ha sett Petter Eliassen abonnere på førsteplasser i langløpene etter nyttår, kunne Hjelmeset melde følgende om trønderen som har gjort tverrelvdaling av seg:

– For bare ett år siden var han kanskje verdens dårligste i staking. Nå er han uten tvil den aller beste i verden til å stake!

Om Finn Hågen sa han:

– En av hans beste egenskaper er at han er best når det gjelder. Han står fram og er god når han trenger det.

Staker til Mollisjok

Grunnlaget for forvandlingen har Petter Eliassen lagt i sitt nye nærmiljø. Når det er sommer spenner han på seg rulleskiene utenfor huset på Sønvismoen og staker seg en tur etter asfalten til Sautso. Når det er snø staker han fra husveggen etter scootersporene til Mollisjok – og hjem igjen. Det som andre gjerne bruker både ett og to døgn på, gjør han unna i løpet av formiddagen.

Da Petter og klubbkompis Finn Hågen Krogh skulle fortelle om mulighetene til å bli god i Alta, foran 200 mennesker på næringslivsdagen tirsdag, var Eliassen klar på at det har sine fordeler å bo i Tverrelvdalen med samboer og to barn.

– Jeg hadde aldri sett for meg da jeg var yngre at jeg skulle flytte opp hit, men er kjempeglad nå for at jeg bor her. Det positive er at naturen er rett utenfor døra og at det er vinter nesten hele året, klargjorde Petter.

Finn Hågen er også klar på at det er mulig å bli god i Finnmark, ikke bare fra Finnmark, også på ski.

– Alta har et veldig kompetent og godt skimiljø, som er en god plattform hvis man vil bli god. I tillegg har vi et næringsliv som er flink til å støtte opp om frivillig arbeid, slo han fast under en intervjusekvens på næringslivsdagen.

Litt for mye scooter...

De to var begge inne blant topp fem av Norges mannlige skiløpere i vinter, men er samtidig ganske forskjellige typer. Begge trener rundt 700 timer årlig, men mens den uhyre beskjedne Petter er litt treningsnerd hele året, kobler Finn Hågen helt ut når han går inn for det. Det fikk skimiljøet i Dalen se da de to møttes i 10 km skøyting i klubbmesterskapet i løypene ved Storvannet tirsdag. Petter knuste Finn Hågen i denne duellen.

– Det har nok blitt litt mye scooter på Finn Hågen i påska, kommenterer Olav Nilsen tørt.

Han er dugnadsarbeider i TIL og var ansvarlig for gullarrangementet onsdag, da skistjernene ble hyllet av lokalmiljøet.

– Hva betyr Petter og Finn Hågen for skimiljøet i Dalen?

– Enormt! Da Finn Hågen var liten var det fem gutter og fire jenter på skitrening, mens det i vinter ble registrert 55 unger på trening. I dalacupen er det rundt 100 unger. Finn Hågens suksess har mye av æren for det, men det betyr også mye at dagens foreldre ønsker at barn skal være ute og at skolen legger til rette for mye skiaktivitet.

Fortsetter som før

Både Finn Hågen og Petter fortsetter der de slapp i vinter. Finn Hågen vant kula for sprintverdenscupen, og fortsetter på sprintlandslaget.

– Å være der passer meg bedre enn å være på allroundlaget. Jeg fortsetter med base på Lillehammer, kunne Finn Hågen fortelle under næringslivsdagen.

Landslagsledelsen har forhørt seg med Petter, men fått nei. Han fortsetter med langløp etter å ha vunnet årets «Ski classics».

– Jeg vet hvor tøft det er med verdenscup, der man må kvalifisere seg for hvert renn og det er mye mer reising. Det er artig når man får det til, så da fortsetter jeg med langløp, kunne Petter fortelle.