Den tidligere Tippeliga- og landslagsspilleren var i hjembygda Lakselv under helgas Polaris cup, både for å kaste glans og snakke om sine erfaringer med skader.

Som seniorspiller fikk han kjenne på resultatet av at både han selv og omgivelsene ville ha han med på alt av kamper da han var tenåring: Anklene var fullstendig ødelagt, og han måtte gjennom tre operasjoner.

– Jeg tråkket stadig over da jeg var 14-17 år, mens jeg trente og spilte kamper for tre forskjellige lag. Jeg tenkte ikke noe over det, jeg ble jo frisk og det var bare vanlige overtråkk. Og det var en tålmodighetsprøve å holde igjen når jeg nærmet meg skadefri, for lysta var mye større enn vettet. Da skulle jeg gjerne hatt noen rundt meg som kunne balansert belastningen i langt større grad. Når man står oppi det som spiller, klarer man sjelden å se hva som er det riktige valget. Det er bare snakk om å rekke neste kamp. Den neste kampen var alltid den viktigste, fortalte Strand på et trenerseminar under turneringa.

Dras i alle retninger

Resultatet av den tøffe belastningen på småskadde ankler var at han som 26-åring nærmest var idrettsinvalid.

– Jeg hadde slakke leddbånd, var full av slitasje og hadde masse smerter med bein som gnisset mot bein, løse beinbiter og brusk som ble slitt ned – alt om hverandre, fortalte Strand.

Om det var vanskelig å stå i mot presset fra trenere og medspillere som tenåring i Lakselv, ble det ikke noe enklere da han kom til Tromsø, Vålerenga, Strømsgodset og Sandefjord.

– Det er enda verre på et høyere nivå. Det er mange som drar i deg i ulike retninger. Det er egen klubb, media, medspillere, egne ambisjoner og kanskje et landslag. Du har en plass å forsvare på laget, og det er veldig vanskelig å holde seg unna neste kamp. Jeg vil derfor komme med en påminnelse og oppfordring til dere trenere i Finnmark: Er den neste kampen egentlig så utrolig viktig, eller er det viktigere å ta hensyn til spillerens helse og videre karriere?

Sigurd et forbilde

Strand trakk fram sin gamle lagkamerat Sigurd Rushfeldt som et forbilde.

– Han var den mest proffe av oss alle, men hadde føling med strekk i leggene. Når man kommer tilbake fra skade og har en smertefri uke med kvalitetstrening, så er det forventet at man er klar for kamp. Men det var ikke Sigurd. Han sa «æ tar ei uke ekstra». Han tok ei uke ekstra, og mistet kanskje neste kamp, men klarte å holde seg skadefri resten av sesongen. Jeg har aldri klart å praktisere det samme selv, derfor har jeg slitt med gjentatte strekkskader de siste årene, og derfor er det ingen som tør satse på meg lenger. Men dere som sitter utenfor og har et annet perspektiv, kan se det store bildet. Det er viktig at dere ikke bare tenker fram til neste kamp, tenk lengre, oppfordret Strand.