Når Finnmarkshallen i Alta skal bygges ut, skal det legges til rette for bevegelseshemmede i dommergarderobene. Det krever Kulturdepartementet.

– Skal få det på plass

I et høringsinnspill fra departementet, spiller de inn at «minimum én av dommer/instruktørgarderobene på hvert plan skal tilrettelegges for bevegelseshemmede brukere».

– Det skal utformes for bevegelseshemmede. Det må være større toaletter og man må kunne snu rullestolen. Vi har hatt veldig fokus på universell utforming, og ha kontrast og dører og sånt. I forhold til dommergarderobene på kampene, har vi kunnet bruke vanlige garderober. Det er småting, men vi skal få det på plass, sier daglig leder i Finnmarkshallen, Tommy Hæggernæs.

– Nyttig for megnyh

Kai Roger Olsen, fagansvarlig for dommerne i Finnmark, har ikke tro på oppsving i bevegelseshemmede dommere med ny garderober.

– Jeg skal jo dømme litt, så jeg får bruk for det. Bortsett fra det, kjenner jeg ikke til så veldig mange som har behov for dette, sier Olsen, som imidlertid er glad for større og finere garderober.

– Det blir mer plass og diskutere og albuerom når vi er uenige, legger han til.

– Tror du dette er et tegn på at man tar konsekvensen av at det har vært en del dårlig dømming i Adeccoligaen i år?

– Nja, det er kanskje et bakteppe vi ikke helt har fått med oss, ler Hæggernæs.

– Fra spøk til alvor: vi tenker jo fort fotball og håndball, men det er jo også for andre idretter, det kan jo komme el-bandy eller noe sånt, og da er kanskje dommeren i rullestol. Det skal være plass til de også. Dette med universell utforming er et krav, og vi må jo bare legge til rette, legger han til.

Det som er helt sikkert, er at det med å bygge ny hall, fører med seg ganske mange andre krav enn å lage spilleflater.

– Du trenger store rom, og det skal legges tilrette for lager, garderober skal være tilgjengelige, og det skal være mulig for alle å ta seg frem på egen hånd. Det skal være dører og kontraster og vinduer, og lite kriker og kroker, forklarer den daglige lederen.

Kanskje svart gress?

– Det ropes jo ofte at dommeren er blind under kamp, legger man tilrette for svaksynte dommere også?

– Vi har vurdert teleslynge og legge inn noe lyd i ballen slik at de vet hvor den er, fra 2016 skal dommeren høre ballen. Gresset skal jo også skiftes, kanskje vi må be om bedre kontrast mellom det grønne og det hvite. Svart gress og hvite striper kanskje, spøker Hæggernæs.

Olsen har mer tro på å inngå avtale med den nye øyelegen Svein Erik Thomassen.

– Det er kanskje mer effektivt om vi henter han lasermannen på Elvebakken for å få fikset øynene, mener han.

– Vilkår for spillemidler

Departementet bekrefter kravet om universielt utformet dommergarderobe.

– Ja, dette er et vilkår for å kunne søke om tilskudd av spillemidler til et idrettsanlegg, bekrefter Morten Roa, seniorrådgiver i Kulturdepartementet.

– Er det grunn til å tro at bevegelseshemmede vil kunne fungere som dommere i idrett?

– Ja, det er fullt mulig for bevegelseshemmede å fungere som dommere i idrett. Og også som instruktører og lærere. Og i tillegg kan en slik garderobe være meget velegnet for funksjonshemmede som ikke er komfortable med å skifte sammen med andre brukere, og også for mennesker som av kulturelle årsaker ikke ønsker å skifte og dusje sammen med andre. Det foreligger som bør være kjent også for Altaposten målsettinger og lover som skal gjøre Norge til et universelt utformet samfunn. Dette er en liten bit i det puslespillet, fastholder Roa.