50 år etter at Bjørn Wirkola satte verdensrekord i det første skiflyvningsrennet i Vikersundbakken, skal Idar Marø fly som prøvehopper før verdenscuphelgen 12.- til 14. februar. Målet er minst 200 meter, skriver arrangøren i en pressemelding.

Alta-hopperen fikk forsøke seg for første gang i fjor og satte den gang nedslag på 187 meter. Det er hans personlig rekord.

– Jeg var redd plassen skulle ryke med dårlig hopping i Holmenkollen sist helg, hvor jeg var uheldig med forholdene under NM-kvaliken, sier Marø, som likevel fikk navnet sitt på listen til prøvehopperuttaket.

– Jeg ble glad da jeg fikk hoppe i år også. I år drømmer jeg om å i alle fall komme meg over 200 meter, sier 20-åringen, som ser frem til å fly nedover bakken nok en gang.

Verdenscupsirkuset kommer til Vikersund fredag 12. februar. Da gjør hoppstjernene Peter Prevc, Noriaki Kasai og Anders Fannemel sine første hopp i skiflvyningsbakken. Dagen i forveien skal prøvehopperne i aksjon, altså på torsdag.

– Det hadde ikke vært mulig for oss å arrangere renn i skiflyvning uten modige prøvehoppere. Deres jobb gjør at juryen får svar på forhold i tilløpet, hvilken fart vi kan sette og hvordan det er å hoppe i bakken, sier Ole Gunnar Fidjestøl, rennleder og tidligere verdensmester.

Han legger til at det har vært prøvehoppere som flyr langt. I 2015 fløy Sigurd Nymoen Søberg fra Lillehammerhopp ned til hele 236 meter i sitt aller første skiflyvningshopp noen sinne og forbedret med det sin personlige rekord med nøyaktig 100 meter. Det var den gang det sjuende lengste hoppet av en nordmann noen gang og 10,5 meter bak Johan Remen Evensens verdensrekord på 246,5 meter.

– Vær, fart og hopperens form er de tingene som bestemmer hvor langt du kan hoppe. Hvert år er det alltid noen prøvehoppere som strekker seg langt ned i bakken under prøvehoppingen, og virkelig får kjenne på skiflyverfølelsen, forteller Fidjestøl.

Et utvalg av de prøvehopperne som gjør det best blir med videre som prøvehoppere både lørdag og søndag.