Med konkurranse av både Petter Northug, Federico Pellegrino, Teodor Petterson og Alexej Petukhov ble konkurransen tøff for Finn Hågen Krogh i sprintsemifinalen i verdenscupåpningen i Finland.

Northug vant oppgjøret foran Petterson, mens Krogh måtte ta til takke med fjerdeplassen, også slått av Pellegrino. Tiden var samtidig for dårlig til å ta seg til finalen.

Superreserven vant

Northug og Petterson møtte Emil Jønsson, Andrew Newell, Eirik Bransdal og superreserven Sondre Turvoll Fossli i finalen. Sistnevnte imponerte stort i bakkene de tidligere finalefeltene og gjorde det samme i finalen.

Bransdal og Northug ble parkert opp siste bakken, men tok de to neste plassene og sørget for tredobbelt norsk i sesongstarten.

– Sondre imponerer stort med det han gjør her i dag. Han vinner overlegent, sa NRKs ekspertkommentator Anders Aukland etter den imponerende finalen.

– Det er like stort hver gang når en gutt eller en jente tar sin første verdenscupseier, sa sprinttrener Arild Monsen til samme kanal.

Turvoll Fossli fikk plassen på laget da Ola Vigen Hattestad, som i disse dager venter på å bli far, valgte å trekke seg tidligere denne uka.

På åttendeplass

Krogh var nummer sju etter prologen og endte på åttendeplass på sprinten. Den gode prologen gjør at han tar med seg en brukbar tid i tillegg til noen bonussekunder foran fristilsrennet lørdag og den klassiske jaktstarten som avslutter minitouren søndag.

Turvoll Fossli er klart sterkest i sprint og ikke forventes å kjempe om sammenlagtgullet i touren. Hvor mye tid Krogh har opp til tourlederen ver i skrivende stund ikke klart.

Fem av seks

Dameklasen ble vunnet av norske Maiken Caspersen Falla foran svenske Stina Nilsson og overraskelsen Ragnhild Haga. Dermed tok Norge fem av seks pallplasser i Finland.

Sammenlagtfavorittene Therese Johaug og Charlotte Kalla ble begge slått ut i kvartfinalen, men Haga seiler opp som en sterk konkurrent etter sin første pallplass på klassisk sprint.

Golberg falt

Rett før oppløpet i kvartfinalen var Finn Krogh nummer tre, men da Pål Golberg, som hadde en klar ledelse, falt i siste sving kunne tverrelvdalingen uten nevneverdige problemer sikre avansement til semifinalen med en andreplass bak Nikita Kriukov.

Kombinertløperne skulle også i aksjon i Finland, men kvalifiseringen ble i fredag formiddag avlyst grunnet sterk vind i hoppbakken. Håpet er at vinden løyer og at Håvard Klemetsen og hans konkurrenter slipper til i bakken lørdag.