Som et sjømonster bølger det seg over havflaten og bukter seg ned igjen. Stort og svart, med store påheng. Kloakkrøret i Hjemmeluftfjæra er ikke noe hyggelig syn, der det åpenbarer seg for både naboer og besøkende i Hjemmeluft.

Det er ikke noen hemmelighet at all kloakken i Alta har gått rett ut i havet, uten noen form for rensing, i alle år. Slik har det vært siden vi fikk avløpsrør og innlagt vann. De siste årene har imidlertid Alta kommune gjort store investeringer for å rense kloakken. Men ikke overalt, som Rafsbotn og ytterst i Hjemmeluft. Det er der dette kloakkrøret nå har fått naboer til å reagere. Altaposten har fått henvendelser fra naboer som lurer på om det virkelig skal være sånn.

– Det skal det ikke, sier kommunalleder Bengt Fjellheim.

Han er ikke så veldig fornøyd med at avløpsrøret henger fritt på denne måten. Likevel er det ikke til noen større forurensningsfare enn normalt er. Røret går like langt ut og dypt som ellers, og utskiftinga er bra. Men at det stikker opp i dagslys en tur, har lenge vært en utfordring. Ledningen ligger rett og slett for høyt.

Graves ned i år

– Vi skal gjøre noe med det. Røret skal graves lengre ned, så vi slipper at det dukker opp i dagen som nå, fastslår Fjellheim.

Han lover at det skal bli gjort i løpet av året. Det står på arbeidsplanen. Likevel vil det ikke skje helt uten utfordringer.

– Dette gjelder avløpsledningen fra museet. Den kan vi ikke knytte til de store renseanleggene. Det er dessuten store restriksjoner på graving her, på grunn av kulturminner. Vi må gå varsomt frem, sier Fjellheim.

Det store kloakkprosjektet

Ellers har Alta kommune kommet langt på vei med det store renseprosjektet sitt. Etter at alle kommuner ble pålagt av Fylkesmannen å bygge renseanlegg for avløpene, har man i Alta bygget to store renseanlegg; i Bukta og i Skaialuft. Prosjektet har pågått i 3-4 år.

– Nå jobber vi med å samle sammen avløpsledningene. Renseanleggene er i gang, men vi driver fortsatt og knytter på nye områder. Nå holder vi på i Gakori, forteller Bengt Fjellheim.

– Målet er å ikke slippe ut noe avløpsvann uten at det blir renset, fastslår kommunallederen.

Avløpsledningen til Alta museum kan dessverre ikke knyttes på de flotte renseanleggene. Avstanden er for lang.