Enkelte som er i Alta i disse dager begynner nå å bli en smule værsyke, i alle fall litt misunnelig på hetebølgen som herjer i Sør-Norge og Bottenviken. Og selv om de høyeste temperaturene vil avta, er det ingen indikasjoner på at finværet er på tur nordover.

Varmere på vidda

I helga meldes det ikke mer enn 16 grader og lettskyet pent vær i Nordlysbyen og det vil gråere i neste uke.

– Det vil ikke bli mye vind, men det vil nok bli kjøligere. Det kan også komme yr i løpet av lørdagen, varsler vatkthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, Rafael Kuhnel.

På vidda blir det derimot litt bedre sommervær. I Kautokeino skal det komme opp i 26 grader i løpet av dagen i dag og det meldes 20 grader helga gjennom. Men også her vil det bli kaldere i neste uke.

Flott juli

Langtidsvarselet har heller ikke finvær i sikte. Det er kun meldt skyet vær i uka som kommer og det vil nok enda gå litt tid før Finnmark kommer til å oppleve skikkelige sommertemperaturer igjen.

Likevel kan de som har tilbrakt juli måned hjemme i Alta se tilbake på en godkjent fellesferie. Av julis 25 dager så langt, har halvparten av disse registrert temperaturer på over 20 grader.

Sist vi hadde en skikkelig findag i Alta var torsdag i forrige uke da gradestokken gikk opp til 25 grader. De varmeste dagene i juli måned var derimot 6. og 10. juli da hele 27 grader ble registrert på målestasjonen på Alta lufthavn. I Kautokeino ble den varmeste dagen 8. juli (29 grader), mens i Øksfjord toppet det seg med 25 grader 10. juli.

Tørt

I helga arrangeres Sørøyrocken på Sørvær og det blir kanskje ikke det aller beste festivalværet for festivalen som i fjor hadde 2.000 besøkende. Altaværingene valfarter til Hasvik med telt og soveposer, men det kan være greit å pakke ullgenseren også:

Yr varsler en god finnmarkssommer på øya helga gjennom, med andre ord overskyet og 12 grader.

Om du skal på Sørøyrocken eller har tenkt deg ut på tur, burde du være veldig forsiktig med bruk av åpen ild.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Vest-Finnmark som advarer mot stor fare for gress- og lyngbrannfare. Juli har vært ekstremt tørr, og i Alta er det kun registrert to dager med mindre nedbørsmengder.

Litt varme igjen

Og for de som kanskje har litt ferie igjen og vurderer en campingtur i Nord-Sverige, kan det være en god idé å hive seg i bilen fort som fy. I Boden og Luleå vil knallværet og temperaturer opp mot 30 grader holde seg frem til mandag, men fra da av kan det bli utrygt for regn i perioder.

Ifølge den svenske meteorologtjenesten SMHI vil temperaturene fra og med tirsdag falle til rundt 20 grader og det kan dryppe gjennom resten av uken.