Det foreligger en konkret trussel mot Norge og gjennomføres tiltak for å møte trusselen, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Bevæpnet politi er i beredskap over hele landet etter at PST har fått den konkrete informasjonen.

Det orienterte Anundsen om torsdag på en pressekonferanse torsdag

– Det foreligger en konkret trussel mot Norge. Både statsministeren og staben er orientert. I denne situasjonen er det viktig for det norske folk å være ekstra oppmerksomme, men å heller ikke dømme, sier justisministeren.

Ukjent mål

Man vet ikke hvilket mål, hvem som står bak, eller hvordan et slikt mål er planlagt gjennomført, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland ifølge VG Nett.

Det skal dreie seg om personer som har deltatt i kamphandlinger på bakken i Syria som står bak trusselen.

– Avventer beskjed

Flyplasser med internasjonale avganger får økt tilstedeværelse av politiet.

– Jeg har fått noen meldinger om at vi skal gjøre beredskapsplanene kjente. Men det gjøres ingenting konkret foreløpig. Vi avventer videre beskjeder, og det er også en opptrappingsplan i planverket, sier lufthavnsjef Charles Kristiansen.

Alta har internasjonale avganger til blant annet Tyrkia.

Økt trussel

Politimester Morten Daae sier til Altaposten at politiet i Vest-Finnmark har skjerpet kontrollen på Kivilompolo markant.

– Synlig politi kontrollerer all trafikk inn i Norge, sier Daae.

Politiet skal også bevæpnes, men har et problem i forhold til at grensestasjonen ligger i Finland, men dette avklares nå.

– På lufthavnene vil vi ha større tilstedeværelse enn tidligere. Det er ikke så mye internasjonal trafikk de neste dagene, men vi vil være tilstede, fastholder han.

Fokus på cruise

Daae forklarer videre at man vil ha fokus på cruisetrafikken.

– Vi skal gjøre vårt for å skape trygghet og vise tilstedeværelse i situasjonen vi nå er kommet opp i. Vi jobber nå mot våre folk og kaller folk inn fra ferie for å få dette til å gå rundt, sier politimesteren.

Ordren om mobilisering kom i går.

– Er trusselen større i enkelte områder enn her i Finnmark?

– Det kan jeg ikke svare på. Man mobiliserer i hele landet. Vi må huske på at i vårt samfunn er mobiliteten ganske stor, og vi kan ikke bare ha grensekontroller på Østlandet og la resten av landet ligge åpent, understreker politimesteren.

Han fastholder at det er viktig å vise tilstedeværelse og synlighet, også i et forebyggende perspektiv.

– Er det noe vanlige folk bør foreta seg?

– Folk må bare leve som før, det er ingen grunn til å gjøre forandringer. Forskjellen man vil merke er at det vil være bevæpnet politi ute, og politiet vil være mer synlig enn man er vant til, sier Daae.

Mer om terrortrusselen: