Alta kommune må selv betale utvidelsen av rullebanen ved lufthavna i Alta.

Det går frem i et brev fra Samferdselsdepartementet til Alta kommune.

– Må stå ansvarlig selv

Her skriver departementet at man har merket seg synspunktene til Alta kommune, men «finner etter en helhetsvurdering ikke grunnlag for en egen statlig bevilgning til flytting av overskuddsmassen til Alta lufthavn».

– Kommunen må derfor i utgangspunktet selv stå ansvarlig for finansiering av tiltaket hvis det ønskes gjennomført, skriver Samferdselsdepartementet.

Dette får det til å koke hos stortingsrepresentant Kåre Simensen (Ap). Han mener regjeringen med dette unnlater å følge opp den klare beskjeden fra Stortinget om å utrede en utvidelse av rullebanen.

– Dette er en skuffende tilbakemelding, og her unnlater de å følge opp det Stortinget har bedt dem om. De kommer med et svar uten noen dokumenter eller argumentasjon, og lar være å gjøre det de har fått beskjed om at Stortinget. Dette er rett og slett utrolig korttenkt og smålig av Ketil Solvik-Olsen og departementet, sier Simensen.

– Smålig og korttenkt

I stedet for å bruke 290 millioner om 10 år, er 18 millioner nå nok til å få forlenget rullebanen.

– Jeg er kjempeskuffet. Solvik-Olsen har latt være å ta det politiske ansvaret, men baserer seg i stedet på overraskende kortsiktig tenking hos Avinor. Man evner ikke å se noen år frem i tid, konstaterer Simensen.

Han sier at han personlig er kjempeskuffet over regjeringens manglende vilje til å gjøre noe i saken.

– Det er rett og slett for jævlig, og viser en regjering som er bakoversynt og er mest opptatt av budsjettperioden. I stedet for å ta ansvar og være løsningsorientert, så lar man være å gjøre noe. Men det vil komme nye regjeringer etter dette som ser annerledes på saken, så jeg mener det er riktig av Alta kommune å ta regningen, så får man betale litt lengre på lånet mens man venter, sier Simensen.

Han sier en av mange muligheter for Alta-samfunnet kan være at innbyggerne i Alta tar et felles solidarisk løft for flyplassen, gjennom at man legger litt på eiendomsskatten.

– Det kan være en mulighet, at man felles tar ansvaret når regjeringen ikke gidder, fastholder stortingsrepresentanten.

– Har fulgt opp

Statssekretær Jon Georg Dale i Samferdselsdepartementet avfeier kritikken fra Kåre Simensen.

– Det er jo litt underlig at politikken Kåre Simensen kritiserer, er at man følger framdriftsplanen til hans egen regjering. Det er søkt kritikk, men det lever vi greit med, sier Dale.

Han fastholder at merknaden i NTP er at man skal legge til rette for at massene kan benyttes. Det mener han er gjort.

– Overskuddsmassene er stilt til disposisjon, og da er merkanden i stor grad fulgt opp. Har Stortinget ytterligere spørsmål, får vi komme tilbake til det, sier Dale.

– Kan ikke vente å få pengene

Han sier videre at det alltid vil være et spørsmål om kostnader, og anser det som positivt at Alta kommune nå tar regningen.

– Alta kommune har sagt at de vil ta det ansvaret nå, og det at kommunene bidrar for å legge til rette for aktivitet, anser vi som positivt.

  – Men er det riktig at de skal sitte med regningen, eller kan de få pengene tilbake?

– Vi har ikke gått inn og gjort noen vurdering av det, vi ser at Avinor mener det er mer prekært andre steder. Nå har kommunen valgt å ta det på egen kjøl, og det anser vi som både positivt og fornuftig, men de kan ikke vente å få pengene tilbake, sier Dale.

– Simensen mener dere ikke tar politisk ansvar, men følger opp kortsiktig tenkning fra Avinor?

– Da mener han altså at det de la frem som nasjonal transportplan for mindre enn ett år siden er kortsiktig tenkning. At en stortingsrepresentant fra Ap kritiserer sin egen transportplan, anser vi som et større problem for Ap enn for regjeringen, sier statssekretæren.