Bonden Lasse Johnsen i Rafsbotn har ikke selv opplevd at en ku har født tre kalver noensinne. Den sjeldne trillingsfødselen skjedde lørdag morgen.

Fikk sjokk

– Det var min onkel som tok i mot trillingene lørdag morgen. Den første kom klokken 0700, den andre 0930 og den siste, som dessverre var dødfødt, kom ut klokken 10.00, sier Johnsen.

– Vi holder på for fullt med årets slåtte og jeg var ikke hjemme da det skjedde. Jeg fikk et lite sjokk da onkel ringte og fortalte nyheten om at det var komme tre kalver. Jeg har lest om at kyr kan få trillinger, men det er visst veldig sjeldent, sier han.

Gutt og jente

Det var kua som heter Troy som nedkom med trillinger.

– Kua er oppkalt etter en hund jeg hadde og de to som overlevde er en kvige og en okse. Slik jeg har forstått det, så skal de da være sterile. Hvis de hadde vært av samme kjønn, så blir de ikke sterile. De er også litt mindre og veier en del mindre enn normale kalver. Det er jo litt trangt om plassen med tre kalver inni magen, sier Johnsen.

På gården har han per dags dato rundt 60 dyr i stort og smått, og i ukene som kommer venter han på flere nykomlinger i fjøset.

– Vi venter nå faktisk på at 12 kyr som skal kalve fra 3. august, så hvem vet, kanskje kommer det trillinger blant noen av disse også, ler Johnsen.

– Sjeldent med tre

Olav Reksen som er instituttleder og professor i obstetrikk for store dyr ved Norges veterinærhøgskole i Oslo, sier trillingfødsler hos kyr er en sjeldenhet.

– Det kan skje noen få ganger i løpet av et år, og det bruker normalt å ringe et par journalister fra ulike steder i landet hvert eneste år når en ku har født trillinger. Det er dog ikke uvanlig i disse sjeldne tilfellene at en kalv stryker med. Det er trangt om plassen med tre kalver i kumagen og ettersom fødselen litt tar tid, så kan en kalv drukne i magen, sier Reksen.