Ifølge kommunikasjonsdirektør Kristian Iversen Fanghol i Helse Nord pågår fortsatt behandlingen av klagen Finnmarkskollektivet har reist på anbudsavgjørelsen for 25 rusbehandlingsplasser. Finnmarkskollektivet var eneste anbyder til 15 av plassene, men Helse Nord valgte likevel ikke å tildele de 15 plassene. Fossum-kollektivet ble vinner av de 10 behandlingsplassene for de yngste, det vil si pasientgruppe 1.

Altaposten har fulgt saken tett i flere uker, og har hatt jevnlig kontakt med Helse Nord etter at klagen ble levert inn. Fredag morgen informerte Helse Nord om at klagebehandlingsprosessen ville være avsluttet i løpet av to til tre timer, og satte deadline for avgjørelsen til fredag klokken 12.00.

– Vi ser nå at vi tidligst kan ha en avgjørelse klar klokken 13.30. Det betyr at pressemeldingen om hva som ligger i avgjørelsen først kan bli lagt ut klokken 13.45, påpeker Fanghol som forteller at det har tatt lengre tid å kvalitetssikre avgjørelsen enn hva foretaket først antok.

Altaposten har vært i kontakt med sentrale politikere tett på regjering og departement som sist torsdag bekreftet at helseministeren var klar til å gripe inn i saken med instruksjon av Helse Nord. På regjeringshold er holdningen klar på at Helse Nord ikke har fulgt opp intensjonen bak oppdragsdokumentet som tilsa at det skulle lyses ut og tildeles 25 langtidsplasser, og at målet var å sikre denne type behandling i samtlige helseregioner og samtidig sikre at institusjoner drevet av stiftelser/ideelle organisasjoner skulle få sikres kontakt. En rekke slike institusjoner har stått i fare for å bli lagt ned, deriblant Finnmarkskollektivet.

– Vi er på overtid med tanke på å kunne redde Finnmarkskollektivet. En restart er kun mulig dersom Helse Nord kommer ut med en avgjørelse om at vi får en kontrakt på det minimum av plasser vi har satt som forutsetning i anbudet; 12 til 15. Det sier seg selv at alle som har jobbet i og rundt Finnmarkskollektivet er utrolig spent på hva som ligger i i Helse Nords avgjørelse, sier Iversen til Altaposten.