– Jo eldre du er, og jo mer ensidig erfaring du har, dess vanskeligere er det å få jobb, sier  Østgaard, som er fungerende NAV-leder i Alta.

Mange om beinet

Få jobber, mange om beinet og krav om spesialkompetanse er det som kjennetegner arbeidsmarkedet i Alta i dag.

– Jeg synes det er veldig lite ledige stillinger. Det har ligget på mellom 12 og 17 stillinger over lang tid, sier Østgaard.

– Jeg har jo vært her i snart 24 år, og kan ikke huske at det har vært så få jobber før. Det har generelt vært en nedgang i etterspørselen etter arbeidskraft, forteller hun videre.

– Hvorfor tror du det er sånn?

– Det ser ut til å være en tendens. Man kan undre seg på om det er en nedgang i utviklingen i næringslivet i Alta, sier hun.

Mindre etterspørsel

Østgaard tar en rask titt på lista over ledige jobber på NAVs hjemmeside. Her kommer de fleste jobbene som annonseres offentlig. 28 ledige jobber i Alta.

– Det er ganske mye, synes NAV-lederen.

Det søkes etter flere psykologer og psykiatere, landbruksmekaniker, ingeniører, ferskvaremedarbeidere og lærer i samisk og finsk.

– Vi ser at det som etterspørres, er folk med spesialkompetanse, utdanning på masternivå og også ut over masternivå. Leger med spesialisering er jo langt mer enn fem år. Det etterspørres også folk med spesialkompetanse på yrkesfag, som landbruksmekaniker. Den er det ikke så mange som er kvalifisert til, sier hun.

Det er få jobber for de som er ufaglærte. Nærmere 80 prosent av alle stillinger som lyses ut, krever spesiell kompetanse.

– Det søkes etter psykologer, legespesialister, lærere i finsk og samisk, landbruksmekaniker, ferskvaremedarbeider, samfunnsforskere og ingeniører. Og ikke bare skal man ha utdanning – man skal helst ha erfaring også, fastslår hun.

Liten pågang

Selv om ledigheten går noe opp, og det er få ledige jobber, er ikke pågangen veldig stor ved NAV-kontoret i Alta denne varme sommerdagen. Sommeren er en rolig periode.

– Vi har lite folk innom nå på sommeren, sier Østgaard.

I skranken står Annikken Olsen, og kan bekrefte det samme.

– Akkurat nå er det nesten som jeg skulle ønske det kunne komme litt flere folk innom, sier Olsen med et smil.

Østgaard tror dessuten at folk har blitt flinkere til å finne ut av ting på nettet.

– Portalen vår er mye endret i det siste, og har blitt veldig oversiktlig. Det er en stor overvekt av folk som søker jobb, som sier de har funnet den på nett, sier hun.

Lettere i Hammerfest?

For de som er uten jobb og er på jobbsøking, har Østgaard følgende oppfordring:

– Man vil jo gjerne ha jobb der man er etablert. Men det er viktig også å tenke hele landet som arbeidssted, sier hun.

Hammerfest er bare halvparten så stor som Alta. Likevel har de flere ledige jobber. Her søkes det etter både sekretær, brannkontabel, sikkerhetskontrollører og miljøterapeuter.

– Her det for eksempel 30 ledige stillinger. Her er det mye innenfor helse og skole, men også drosjesjåfør og konsulenter. Men det er en mye mindre kommune, og de har flere ledige stillinger enn Alta. Å jobbe innenfor helse, må være det som er fremtiden, sier Randi Østgaard etter å ha tatt et overblikk over arbeidsmarkedet i Hammerfest.

ÅPEN DØR: Randi Østgaard fastslår at det er mange om beinet og store krav til kompetanse. Foto: Kita Eilertsen