– Utlendingsfisket har vært dårlig. Bare 75 prosent av fjorårets fiske, som også var dårlig. Det kan bli aktuelt med et forbud mot å ta hofisk resten av sommeren, slår daglig leder i Alta laksefiskeri interessentskap, Ivar Leinan, fast.

Langt mellom laksene

Utlendingsfisket, som starter umiddelbart etter St. Hans, er en god indikator på hvordan årets fiske blir. Amerikanere, engelskmenn og andre utlendinger må sette ut all fisk de får. Bare en og annen matfisk blir tatt i denne perioden, så det er sånn sett ikke noe poeng i å innføre stopp for fangst av gytelaks nå.

– Det har vært dårlig. Vi må innrømme det. Utlendingene forstår imidlertid at det svinger fra år til år. Men før det ordinære fisket, som starter i de øverste sonene i Altaelva fra den 12. juli, må vi ta en avgjørelse. Jeg kommer til å spille inn et forslag overfor styret om at all holaks må settes tilbake hvis ting ikke blir mer positivt den neste uka, påpeker Leinan.

Midt i sesongen i fjor, innførte ALI forbud mot å ta gytelaks. I år virker fisket å være enda dårligere.

I nedre del av Altaelva fisker lokale fiskere samtidig som utlendingene fisker fra Åkergjerdet og oppover.

– Også nede i elva har det blitt tatt svært få laks. På Elvestrand og på Elliaholmen har det knapt blitt tatt en eneste fisk til nå.

Svart «hav»

En av ALIs egne fiskeguider, eller stakere som man sier i Alta, skriver dette på sin facebookprofil:

– Årets sesong ser ut til å bli enda dårligere enn i fjor. Jeg oppfordrer alle fiskere til å sette ut all gytefisk, skriver han.

Selv om det nærmest har vært «svart hav» så langt, har likevel noen fiskere opplevd det store kicket.

– 29. juni og 2. juli ble det tatt to lakser på 23,1 og 23,2 kilo, begge i Steinforssen. Det er de to største som er tatt i elva så langt i år, forteller Leinan.

Han sier stakerne melder om at den typiske gytefisken er mangelvare i elva så langt.

– De melder at det i øyeblikket nesten bare er bestemødre og grilse i elva. Foreldregenerasjonen virker å være borte. Og det er kanskje ikke så rart. Årets 10 kilos hofisk er samme generasjon som grilsen var for to år siden. Og da var det et elendig grilseår, påpeker han.

Statisikken viser at det kun ble tatt 584 grilse i 2012. Dette året ble det imidlertid tatt mye storlaks, og fangsttallet endte til slutt på pene 21,8 tonn.

Varmen ødela

At oppgangen ikke ble som mange drømte om i fjor, er det ikke tvil om. Men Leinan tror også andre monenter spilte inn.

– Det var en varm sommer, noe som gjorde fangstforholdene vanskelige. I år ser vi at det er mye lus på fisken som går opp i elva. Det lover ikke godt for smolten som nå går ut i sjøen og fort blir angrepet av lusa, bemerker han.