Sivil ulydighet i ulike former står på dagsorden for Natur og Ungdom i kampen mot gruvedrift i Kvalsund.

«Et sant helvete»

– Vi har lovet utbyggerne og myndighetene et helvete. Hvis det blir gitt tillatelse til utslipp i Repparfjorden, så skal vi holde det vi har lovet, sier leder i Natur og Ungdom,  Ane Ugelvik. Hun forklarer at organisasjonen skal øve seg litt på motstand mot utbygging til samlingen deres i Kvalsund før St.Hans og skulle myndighetene gi klarsignal for utslipp, vil Natur og Ungdom klatre opp på barrikadene.

Skjemmer seg ut

Stortingsrepresentant for SV, Heikki Holmås, besøker i dag Kvalsund og medlemmene fra SV i Finnmark. Han understreker at det ikke er partiet sentralt som organiserer motstanden mot gruvedrift i Kvalsund.

– Johnny Ingebrigtsen og de andre lokale SV-ere fra Finnmark klarer utmerket godt selv å mobilisere til motstand mot utslipp i sjøen. Norge skjemmer seg ut som miljønasjon hvis det blir tillatt utslipp av giftstoffer og kobber i Repparfjorden. Dette er en laksefjord som skal ha et ekstra vern og vi mener Norge ødelegger sitt rykte som miljønasjon, dersom det blir gitt tillatelse. Vi er ikke mot gruvedrift, men den må skje bærekraftig. Etter vårt syn er da landdeponi det eneste som kan aksepteres, sier Heikki Holmås.

Fredelige markeringer

Naturvernforbundet  fyller 100 år i år og nå inviterer de til jubileumsmarkering og folkefest i Kvalsund 20. til 22. juni.

– Det blir tre innholdsrike dager med konserter, kunstutstillinger, korteiste matopplevelser, debatter, foredrag, appeller og guidede turer til truet natur. På denne måten markerer vi motstand mot å bruke Repparfjorden som avfallsplass for  gruveindustrien og tar samtidig kampen for rein mat fra rein natur, sier nordområdekoordinatir Geir Jørgensen fra Naturvernforbundet.

En folkefest for Repparfjorden

I dag reiser  Naturvernforbundets Geir Jørgensen, Natur og Ungdoms Ane Ugelvik og SVs stortingsrepresentant Heikki Holmås  til Repparfjord for å planlegger Naturvernforbundets 100-årsfeiring som skal finne sted i Kvalsund fra fredag 20.juni til søndag 22. juni.

– Det er en viktig kamp for naturen når motstanden mot gruvedrift i Repparfjord skal markeres, sier Holmås.

– Vi kaller dette for «Folkefest for fjorden» og arrangerer dette samtidig med Natur og Ungdoms aksjonscamp for Repparfjorden, sier Geir Jørgensen.

Konserter og forelesninger

Mari Boine, Marion Palmer og  Irene Persen står for konserten fredag kveld, etter at Lars Haltbrekken har åpnet festivalen. Kunstnerne Maret Anne Sara, Andreas Holtung, Annelise Josefsen og Silvia Rehnlund har egne utstillinger, ved siden av naturvernforbundets jubileumsuytstilling som kalles for «100 år for norsk natur».

Naturvernforbundet har eget barneprogram på lørdag med joik og opplesning, mens det for de voksne er foredrag i regi av sjøsamisk kompetansesenter om lokal kunnskap om fjorder og økologi i endring.

Også ut i naturen

På lørdags kveld er det folkefest, hvor Ivar Thomassen og Boknakaran skal spille sammen med Max  Mackhé. Sistnevnte omtales som en musikals nomade som skriver og framfører musikk på samisk, skandinavisk og engelsk.

Søndagen er satt av til «Naturglede i truet Finnmarksnatur». Her er det planlagt e guidet tur til Nussir, samt en tur til fjære for å se på fugleliv og økologi i strandkanten og et besøk til Repparfjordelva.