– Det sies at det finnes rundt 180.000 rein i fylket. Hvordan kan da nesten 100.000 av disse dø i løpet av ett år? Enten er tallene på antall rein uriktige eller så er antall døde rein uriktige, mener gruppeleder for Frp i fylkestinget, Claus Jørstad, som nå krever at reineierne må ta en større del av ansvaret.

Dør av sult

Til NRK, som først omtalte saken, sier  seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Torkild Tveraa, at de aller fleste rein dør av matmangel og sult.

– Forskningen vi har utført viser at det ikke er riktig at rovdyr er skyld i alle disse tapene. Bare en liten del av dette tapet kan tilskrives rovdyr, sier Tveraa til NRK.

Det utsagnet får Jørstad til å steile.

– Her må reineierne ansvarliggjøres. Om ni av ti dyr hadde sultet ihjel på en gård, hadde det fått store konsekvenser for bonden. De konsekvensene bør også reineierne få. Det kan være både bøter, tvangsslakting og tap av retten til å drive med rein, mener Jørstad, som stiller seg tvilende til at det høye antallet døde rein er reelt.

– Om 100.000 dyr hadde omkommet i fjor, burde det ligget kadavere strødd overalt. Jeg mener dette er utstrakt juks, sier politikeren, som nå har tatt saken opp med landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.

– Jeg har tatt dette opp med henne tidligere og vi snakket også om det under Frps landsmøte forrige helg. Hun lovet å ta innspillene med seg i det videre arbeidet, sier politikeren.

Tallet skal ned

Regjeringens plan for å få ned reintallet til «bærekraftig» nivå er allerede lagt. I fjor ble fem prosent av de 40.000 dyrene tatt ut.  I år skal ytterligere 47,5 prosent av de nevnte 40.000 dyrene slaktes og før 1. april 2015 skal de resterende 47,5 prosentene slaktes.

– Jeg mener ansvaret for nedslaktingen må overføres til Reindriftsforvaltningen. Det er de som kjenner næringen, men i dag sitter de uten myndighet til å gjennomføre noe som helst, mener Jørstad, som også ønsker endring i erstatningsordningen.

Krever ansvarliggjørelse

– Slik det er i dag slipper man å betale forsikringens egenandel om man kjører på en rein. Men det burde vært slik at reineier betalte egenandelen, all den tid det er de som ikke overholder gjeterplikten. Jeg har også hørt om sjåfører som har blitt bedt om å erstattet påkjørte dyr. Altså fra egen lomme, direkte til reineieren. Mange kjenner ikke til at dyret faktisk erstattes gjennom forsikringsselskapet og blar opp. Dermed får reineren dobbel erstatning. Slik kan vi ikke ha det, nå er det på tide at reineierne ansvarliggjøres, krever Claus Jørstad.

– Umulig å være over alt

Leder i reinbeitedistrikt 23 C, Iver A. Sara, mener det vil være umulig for reineierne å følge alle dyrene til enhver tid.

– Vi passer jo på så godt vi kan, men det er ikke alltid vi klarer å holde vakt over alt, hele tida. Vi kan ikke være med hver eneste rein til enhver tid, påpeker reineieren.

Han mener det ikke er riktig at mange rein sulter ihjel.

– Jeg tror ikke jeg skal gå inn og kommentere de tallene han opererer med, sier Sara, som imidlertid fastholder at reintallet dobles når kalvingen skjer på høsten.

Altaposten har forelagt uttalelsene fra Jørstad for Reindriftsforvaltningen, som mener dette dreier seg om dyrevelferd, og derfor henviser til Mattilsynet.

Regiondirektør Torkjell Andersen i Mattilsynet har ikke svart på Altapostens henvendelser mandag.