– Oddbjørn var en veldig fin ungdom, som viste initiativ i arbeidet. Når en ungdom ringer og spør om man har arbeid å tilby, noe som skjer sjelden, så varmer det mitt hjerte. Oddbjørn gjorde det. En veldig fin, høflig og alle tiders gutt, sier Tor Charles Vekve.

Han hadde vært Oddbjørn Olsens arbeidsgiver i bare èn måned da den tragiske arbeidsulykken inntraff mandag formiddag på kaia i Vargvika, en km fra Hopseidet i Lebesby kommune.

Under lossing av åtte kveiler med fôringsrør til oppdrettsselskapet SalMar, skled den ene kveila av traktorgaflene og traff Olsen med stor kraft.

–  Kveila veier 680 kilo, og den forulykkede døde som følge av at han ble truffet av denne, sier etterforskningsleder Kai Brox ved Mehamn lensmannskontor til Altaposten.

Minnes på Facebook

Olsen startet fra Alta tidlig på morgenen mandag med vogntoget fra Lasting & Transport Alta. Trekkvogna var nylig kjøpt fra SR Group, der Olsen jobbet før han begynte hos Tor Charles Vekve i mars. 18-åringen hadde med seg en jumbosemi, lastet med åtte kveiler med fôringsrør fra Arges, som SalMar skal bruke på en lokalitet i Lebesby.

Ved Leirbotnvann stoppet han på en utkjøring og tok bilde av doningen. Dette bildet har søskenbarnet Simen senere lagt ut som minnebilde på Facebook, i en montasje der også et bilde av Oddbjørn er med. «Hvil i fred kjære søskenbarm og bestevenn», står det på minnebildet.

– Oddbjørn ringte meg torsdag i forrige uke og spurte om det var noe kjøring på gang. Vi kjører freelans, kan du si, og tar oppdrag når det byr seg. Jeg tilbød Oddbjørn kjøringen av leveransen fra Arges til Hopseidet. Jeg så på det som en helt kurant tur, det er helt ufattelig at dette har skjedd, sier en preget Vekve til Altaposten.

Skal ha svar

Operasjonssentralen ved Østfinnmark politidistrikt fikk klokka 11.31 mandag melding fra AMK-sentralen i Finnmark om at det hadde skjedd en arbeidsulykke i nærheten av et kaianlegg på Hopseidet. En person skulle være alvorlig skadet og var bevisstløs. Ambulanse med lege samt Sea King redningshelikopter, var på tur. Oddbjørn Olsen ble erklært død klokken 12.30, av lege.

– I dag drar jeg innover til Hopseidet sammen med en krimtekniker, for å gjøre nødvendige tekniske og taktiske undersøkelser. Vi prioriterer å få svar på hvordan denne ulykken kunne skje, sier Kai Brox til Altaposten.

Da ulykken inntraff skal det ha vært bare tre personer til stede; Oddbjørn Olsen, en nær slektning av han som var med som turkompis og den ansatte hos SalMar, som kjørte traktoren som losset hengeren.

En ekte trucker

Vekve sier han raskt fikk et godt inntrykk av den unge kronstingen.

– Jeg traff Oddbjørn på lastebilsentralen, som administrerte lærlingkontrakten hans. Han håndhilste på meg og sa han hadde hørt at vi trengte folk. Han var en høflig, fin gutt. Jeg fikk sansen for han med det samme, og ville gjerne ha han i arbeid, sier Vekve, som har sjåførene sine sysselsatt i alle typer transport.

– Oddbjørn var en ekte «trucker». Han var riktignok ung, men da jeg så adferden hans og pratet med hans tidligere arbeidsgiver, skjønte jeg at han var en av dem som har grunnlaget for å lære sjåførfaget, sier Vekve videre.

Det var første gang hans firma kjørte til Hopseidet med varer fra Arges, men firmaet har tidligere kjørt lignende varer til terminalkaia i Alta. Da har de brukt egen hjullaster under lossingen.

– Jeg vil ikke ha noen formening om hva som skjedde under lossingen ved Hopseidet, og skal ikke dømme noen. Ulykker som dette skjer så fort, sier Vekve.

Han fikk telefon fra politiet klokka 12.45 mandag, men samtalen var så usammenhengende, at Vekve måtte ringe Oddbjørns far for å høre hva som hadde skjedd. Da fikk han beskjed om at gutten var død.

– Det er så uvirkelig, det er forferdelig å miste en unggutt på jobb, sier Vekve.

AVSIDES: Det vesle kaianlegget som oppdrettsfirmaet SalMar bruker i Vargvika i Eidsfjorden i Lebesby, ligger en kort grusvei fra hovedveien over Hopseidet. Foto: Kommunekart