Den tidligere produksjonssjefen i Grieg er dømt til 75 dager betinget fengsel, og en bot på 20.000 kroner. Dermed anså ikke tingretten alvorlighetsgraden som så høy som det Økokrim gjorde.

Traff godt tross alt

Retten har i dommen utvist forståelse for den vanskelige situasjonen produksjonssjefen kom i da data for innrapportering til Mattilsynet ikke kom til henne.

«Verken siktede eller selskapet hvor hun er ansatt i, har hatt vinning som følge av overtredelsene. Før siktede rapporterte støttet hun seg til rapporter fra veterinærer, og hun så også hen til når laksen var satt ut, når på året det var osv. Slik retten ser det, gjorde hun vurderinger slik at det som ble rapportert ikke skulle lide av for store feil. I etter tid har da det vist seg at feilrapporteringen ikke led av vesentlige mangler», heter det i dommen.

Personlig belastning

Kvinnen møter forståelse for beslastningen det har vært å stå alene om ansvaret i retten. Grieg seafood vedtok en bot på 2,3 millioner kroner, blant annet etter to rømminger, og ble etter dette skrevet ute av saken.

«Det er åpenbart at siktede og hennes familie har måttet bære den personlige belastningen med medias omtale av saken. I et lite miljø som Alta vil siktede bli identifisert da det ikke er så mange produksjonssjefer i Grieg Seafood Finnmark AS. Retten tillegger imidlertid ikke dette noen vekt ved straffeutmålingen», står det å lese.

Trekk for tidsbruk

Saken har alt i alt vart og rukket, noe som ifølge sorenskriver Bjørnar Leistad, har vært unødvendig belastende.

«Saken er blitt noe gammel uten at det kan belastes siktede. Dette tillegges vekt i formildende retning. Likeså må tilståelsen tillegges betydelig vekt. Tilståelsen og samtykket til at saken blir avgjort ved tilståelsesdom, har vært besparende for prosessen», bemerker retten.

Vanskelig skvis

At Griegs produksjonssjef i Finnmark har befunnet seg i en vanskelig og nærmest umulig situasjon belyses i dommen.

«Retten ser det videre slik at hun i sin stilling nok må sies å ha vært mellom barken og veden, altså i en form for tvangssituasjon. Det gjør at hennes handling på sett og vis har blitt presset frem. Disse forhold tillegges vekt i formildende retning», legges det til.

Kvinnen vedtok dommen da hun fikk den fredag formiddag.

FORSVARER: Hallvard Østgård.