Mandag ble kommuneledelsen varslet om det som karakteriseres som «svært alvorlige forhold» ved den aktuelle institusjonen. Siden har det gått slag i slag.

Et team bestående blant annet av flere i kommuneledelsen er satt ned. Teamet er under styring av rådmannen, og disse har jobbet på spreng med saken siden varslet kom.

Det er besluttet å anmelde saken til politiet. Tre ansatte, inkludert lederen for institusjonen, har fått fritak fra å møte på jobb. De er med andre ord suspendert.

– Rystet

I går ble andre ansatte ved institusjonen og foreldre med barn tilknyttet denne informert om mistankene mot de tre ansatte. Altaposten fikk torsdag kveld og fredag morgen tips fra flere om det som nå er under opprulling ved institusjonen.

Se videointervju med rådmann Bjørn Atle Hansen i vinduet øverst!

– Jeg er helt matt. Rystet. Slått ut. Jeg har ikke sovet i natt, etter å ha fått vite om dette, sier en mor hvis barn er psykisk utviklingshemmet. Hennes barn har vært tilknyttet institusjonen over flere år.

– Mitt barn har flere ganger kommet hjem med blåmerker og en gang med brist i et bein. Også skolen har varslet oss om at de har funnet blåmerker på kroppen hans. Fra institusjonen har vi fått vite at merkene og skadene kom som følge av at det hadde skjedd uhell, men nå mistenker jeg at mitt barn i realiteten kan ha vært utsatt for vold, sier moren.

Hun forteller at hun ikke har fått informasjon som kan bekrefte eller avkrefte om at hennes barn er utsatt for vold.

Klandrer seg selv

Moren legger ikke skjul på at hun synes det er svært vanskelig å snakke med Altaposten om det hun og flere andre foreldre fikk vite torsdag.

– Det var helt forferdelig å få høre om dette. Jeg er målløs og i sjokk. Dette er helt fortvilende. Her har vi foreldre overlatt våre barn til noen vi stoler hundre prosent på, og så dukker noe slikt opp. Det var et slag i magen. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Bare tanken på at noen kan ha gjort noe slikt med viten og vilje mot vårt barn – et pleietrengende, forsvarsløst barn som ikke engang kan uttrykke seg ... det er bare grusomt, sier moren.

– Jeg må først og fremst få understreke at vi tar dette på største alvor, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen, som bekrefter at kommuneledelsen ble varslet om «alvorlige forhold» ved institusjonen mandag.

Han vil ikke bekrefte eller avkrefte at varselet dreier seg om voldsbruk mot psykisk utviklingshemmede barn som er tilknyttet institusjonen.

Hansen bekrefter imidlertid at tre personer er fritatt fra å møte på jobb. Han understreker at dette er på bakgrunn av mistanker og at ingen verken er tiltalt eller dømt i saken.

Les mer om denne saken i Altapostens papirutgave lørdag!