Flere miljøvernorganisasjoner varslet torsdag formiddag kamp mot gruvejobben i Kvalsund.

– Kampen mot gruvedumping i fjorden er ennå ikke over. Om nødvendig kommer vi til å aksjonere sivilt ulydig i Kvalsund. Vi varsler lenker, og vi lover Sanner et helvete, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom.

– Klima- og miljøminister Tine Sundtoft må stoppe denne galskapen. Hvis ikke vil det få store konsekvenser for livet i denne fjorden som er viktig for villaks og annen fisk, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet i en pressemelding.

Frykter press

Også Sametinget varsler motstand. Sametingsråd Silje Muotka (NSR) er skuffet over avgjørelsen.

– Vi er forundret over at ministeren skyver folkerettsansvaret myndighetene har over til et gruveselskap, sier Muotka, og viser til at Nussir pålegges å komme til enighet med blant andre reindrifta om avbøtende tiltak.

– Frykten vår er at reindriftsutøverne i området skal føle seg presset til å godta løsninger som på sikt vil gjøre det umulig å drive reindrift i området, sier hun til Altaposten.

– Grensen er nådd

Muotka understreker at det samlede trøkket mot reindrifta i området nå er blitt så stort at Nussir-planene må skrotes.

– I en lagmannsrettssak ble det slått fast at tålegrensen for dette reinbeiteområdet er nådd. Det har vært gjort store inngrep her over lang tid, i form av nye kraftlinjer, vindmøllefelt og hytteområder. Samlet mener vi at man er kommet til et punkt der de totale inngrepene er så store at dette blir «for mye» for reindrifta.

– Vi ville ikke levert vår innsigelse hvis vi trodde det var mulig for gruvedrift og reindrift å leve side om side, sier hun.

SKUFFET: Sametingsråd Silje Muotka (NSR) er skuffet over avgjørelsen. Foto: Therese Stabrun