Så lenge det er medisinsk forsvarlig, har pasienter fra Alta det siste året blitt flyttet over til en møtende ambulanse fra Hammerfest. Byttet skjer som regel på Skaidi og tar under ett minutt.

900 turer årlig

– Ordningen har vist seg å være veldig vellykket, slår Jørgen Nilsen, klinikksjef for Finnmarkssykehusets prehospitale tjenester, fast.

De ansatte i ambulansetjenesten i Alta har hatt et stort arbeidspress og kjørt mange turer til Hammerfest, så mange som over 900 turer i året. Nå kjører de ofte bare halvparten av veien før ambulansetjenesten i Hammerfest overtar transporten. Dermed spares det på flere områder.

Vurderer hvert tilfelle

– Både dieselkostnadene og antall overtidstimer har gått ned. Vi har gjennomført en analyse der vi har sett på de to første månedene i 2013, kontra de to første månedene i år. Og vi ser blant annet enn markant nedgang i antall kjørte kilotimer og antall timer i bil. Overtidstimene er også redusert med 5 prosent, sier Nilsen.

Nilsen har ikke fått konkrete tilbakemeldinger fra pasientene, men sier at et eventuelt bytte vurderes ved hvert enkelt tilfelle.

– Bytter skjer ved rene transportoppdrag. Er pasienten under medisinsk behandling i bilen, bytter vi selvsagt ikke, sier han.

Ønsker garasje

Knut Arne Moe er leder for ambulansetjenesten i Alta. Han har bare positive ting å si om innføringen av imøtekjøring.

– Arbeidspresset på de ansatte har blitt betydelig mindre. I tillegg får vi bilene raskere hjem igjen og det er lettere vinterstid ettersom kolonna nå kan vente på oss i mange tilfeller siden vi er mye raskere tilbake, sier Moe, som håper det etter hvert kan få på plass en varm garasje på Skaidi.

– Ikke bare med tanke på byttet, men også for at pasientene enklere skal ha muligheten til å komme seg på toalettet om behovet er der, sier Moe.