Altaposten skrev i forrige uke om den omplasserte hunden Varg, som ble skutt og drept.

– Har god kjennskap

Hunden var en av 26 som ble omplassert fra hundeholdet til Janos Gaup, som var sterkt kritisk til arbeidet som var gjort i saken.

– Alle hundene som ble omplassert via Dyrebeskyttelsen Norge Vest-Finnmark ble plassert til mennesker med stor hundekunnskap og kjennskap til rasen fra før.De aller fleste som har mottatt hunder via oss har hatt, eller har flere trekkhunder. Alle de nye hjemmene vi har vært med på å finne har måtte besvare en rekke spørsmål over flere samtaler, de ble valgt ut som de beste kandidatene ut fra ca 160 hendvendelser. Vi har sågar sørget for at det er flere like kompetente hjem i bakhånd dersom det skulle vise seg at den hunden de har valgt ikke skulle passe inn i flokken, og en ny omplassering måtte finne sted, sier styreleder Aina Kongsvik i Dyrebeskyttelsen til Altaposten.

Gaup uttalte også at han dessverre forventet at noe slikt skulle skje.

– Hvis det var forventet at noe slikt ville skje, så tyder det på at hundene ikke var så trygge og stabile som Gaup prøver gi inntrykk av. Det stemmer at tre av hundene har vært på rømmen, og det har vært fortvilende både for oss og de nye eierne. Det har blitt lite søvn de siste ukene, både med tidspress på omplassering og håndtering av de rømningene som skjedde kort tid etter de kom i sine nye hjem, samtidig som vi har oppfølging av de resterende. Ingen av de nye eierne kan klandres for disse rømningene, hunden som ble påkjørt av toget stakk av da kroken på magebeltet til eier røk. Hunden hadde englevakt og kom fra det med kun et skadet øye og en brukket tann, vi laget en kronerulling for å få prøve å hjelpe til å dekke veterinærutgiftene, sier Kongsvik.

– De er lite sosialisert og ikke miljøtrente

Hun fastholder at hundene ikke er særlig sosialisert.

– Som de fleste hundefolk vet har omplasseringshunder lettere for å havne i ulykker enn hunder man har hatt siden de var valp, da de er i et ukjent miljø. Disse 26 hundene kan heller ikke betegnes som vanlige omplasseringshunder, da de er lite sosialisert, ikke vant til folkemengder, ikke miljøtrente, og uten flokktilhørelse og innkalling på det nye stedet. De løper langt når de kommer seg løs. Man vet også at de to-tre første månedene er kritiske, da de har gjennomgått store omveltninger den siste tiden, påpeker Kongsvik.

Da Varg ble skutt og drept, hadde han først rømt en gang tidligere.

– Det stemmer også at Varg var på rømmen to ganger, første gang røk kjettingen han sto fast i, denne hadde han hengede etter seg da han stakk til skogs, og det gjorde at han ble ekstra skremt. Ved hjelp av en rolig leteaksjon, sporhund og en hund han ble omplassert sammen med, ble han funnet etter fem timer. Noen dager senere åpner han selv to lukkede dører mens matmor var på vaskerommet. Han holdt seg i nærområdet, men lot seg ikke fange inn. Etter noen timer blir han skremt av to løse hunder, han løp da til skogs igjen. To dager senere blir vi varslet om at Varg har forvillet seg inn i et reinbeiteområde, viltnemda står parat, men vi ytrer ønsker at reingjeterene følger med Varg og lar ham passere hvis han ikke jeger rein. Vargs eier reiser også til stedet der han sist ble observert. Politiet gir reingjeterne skytetillatelse, dette kunne vi ikke protestere på da de har hundeloven og viltloven som støtte. Reineier var like fortvilet som oss, og håpte at Varg ikke jagde rein men ville passere uten drama. Beklageligvis ble det ikke sånn, og Varg ble skutt da han ble ferska i å jage rein, sier lederen i Dyrebeskyttelsen.

Også en tredje hund har vært på rømmen.– Den tredje hunden som har vært på rømmen ligger nå trygt å sover sammen med sin nye flokk. Han klatret selv over gjerdet til hundegården, og holdt seg hele tiden nærheten av huset. Det virker som han vet hvor han hører til men at han ikke fant tilbake den siste biten. De både så og hørte han flere ganger i løpet av dagen, og han gikk rett i hundeburet når det ble satt ut med mat i. Disse hundene har fått mye oppmerksomhet i media og diverse fora, og det virker som folk har glemt at det faktisk var 26 hunder som ble omplassert. Vi ønsker og håper at de nye hundeeierne fortsetter å følge rådene som vi har gitt om dobbelsikring av hundene i nye omgivelser og situasjoner, slik at både de og hundene slipper slike påkjennelser, uttaler Kongsvik.

– Barnslig og ufint

Hun ber nå om at Janos Gaup og hans støttespillere lar være å rette kritiske utspill mot de nye eiere av huskyene.– Foruten å ønske hundene og nye eiere masse lykke og glede sammen, så håper jeg at de nye hundeeierne skal slippe forfølgelse og oppringninger med utskjelling fra Janos Gaup og noen av hans støttespillere. Jeg synes slik oppførsel er rent barnslig og ufint, styreleder Aina Kongsvik. Jeg skjønner at fortvilelsen er stor i Masi, men hundene har fått nye eiere og bør nå få fred, fastholder hun.

– Vi i Dyrebeskyttelsen vil minne folk på at enhver hund kan rømme. Om man ser på de forskjellige mistet og funnet sidene for dyr på facebook, så stikker hunder av daglig, det er slikt som skjer og trenger ikke å ha noe gjøre med hvor hundene kommer fra, legger Kongsvik til.