I tiltalebeslutningen, utformet av statsadvokatene ved Økokrim, avdekkes feilrapportering av for mye laks i merdene ved over 30 tilfeller i Grieg seafoods lokaliteter i Nordkapp, Hammerfest og Loppa.

Teknisk umulighet

Saken er berammet i Alta tingrett fra den 24. mars i år. Statsadvokat Aud Ingvild Slettemoen redegjør i den nylig offentliggjorte tiltalebeslutningen at produksjonssjefen i over 30 tilfeller har rapportert inn at det er flere tusen kubikk mer fisk enn selve størrelsen på merdeposene.

Blant annet ble det rapportert inn drøyt 31.000 kubikk fisk hver i 18 merdeposer i Vinnaeidet, Vinnalandet og Vassbukt, alle ved lokaliteten i Hammerfest fra august 2008 til mars 2011. Dette til tross for at ingen poser var større enn 26.000 kubikk.

Tilsvarende rapporter er sendt inn for en rekke merdeposer også ved Griegs lokaliteter ved Laholmen og Misjona i Nordkapp, og Danielsnes og Storvik i Loppa.

Droppet lusetelling

Saken omhandler i realiteten myndighetenes ønske om bekjempelse av lakselus, som ved oppblomstring tar livet av mye fisk, også villfisk i sjøen. I den anledningen krever Mattilsynet jevnlige rapporter om telling av lakselus i oppdrettsanlegg.

Økokrim mener at produksjonssjefen en rekke ganger og over flere år ikke har hatt tall fra slike tellinger tilgjengelig før innsending.

Produksjonssjefen har likevel sendt inn rapporter uten i realiteten å kunne underbygge rapporterte tall. Med mer fisk i posene enn tilfellet faktisk er, vil tettheten av lakselus virke å være lavere enn det i realiteten kan ha vært.

Når det gjelder feilrapporteringen av antall fisk, skriver statsadvokaten i tiltalebeslutningen:

«Det er særlig skjerpende at feilrapporteringen omfatter flere merder ved flere lokaliteter over en lengre periode og at korrekt innrapportering av volum er av stor betydning for forvaltningens kontroll med viktige bestemmelser, blant annet om krav til fisketetthet som er viktig for fiskevelferden og fiskehelsen, herunder smitteforebygging».

Støtter sin ansatt

Styreleder i Grieg seafood, Per Grieg, sa i desember at produksjonssjefen opplever tiltalen som absurd.

– Produksjonssjefen vår er av de aller flinkeste i sitt fag og vi bakker opp vår ansatt  på alle måter, inn mot og under rettssaken, sa Grieg til Altaposten den gangen.

Grieg seafood har tidligere vedtatt en bot på 2,3 millioner kroner for  feil rapportering om telling av lakselus og feil størrelse på posene fisken går i til myndighetene, pluss to mindre rømminger i 2010.

– Vi bestrider alle påstandene fra Økokrim. For oss handler dette om å forkorte prosessen og spare arbeid, kommenterte Per Grieg da nyheten om at konsernet vedtok boten ble kjent.

I utgangspunktet var det satt av 15 dager til saken, men i og med at Grieg seafood allerede har vedtatt boten, er det ventet at saken vil bli forkortet med flere rettsdager.

Mediehuset Altaposten har vært i kontakt med statsadvokat Aud Ingvild Slettemoen, men hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere i media før den skal til behandling i tingretten