Hunden Varg, som ble omplassert fra et hundehold i Maze av Mattilsynet, er skutt og drept nær Harstad.

– Det er kjempetrist. Varg hadde en spesiell historie. Den ble berget ut og  omplassert fra Alta og skulle få et godt hjem i Harstad, sier Nina Mathiesen i organisasjonen Med hjerte for hunder på rømmen til Harstad Tidende.

– Det har gått vanvittig fort fra Varg stakk av til den nå er skutt. Han ble reddet ut av Mattilsynet for at han skulle få et godt hjem. Og så tillates dette. Det er altså en hund som har hatt det vondt, og som ikke hadde rukket å tilpasse seg et normalt liv, sier Mathiesen, som mener det er for lett å få tillatelse til å skyte hunder. I dette tilfellet var det en reineier som fikk tillatelse, ettersom hunden jaget rein.

– Fryktet det skulle skje

Tidligere eier, Janos Gaup, raser mot Mattilsynet etter hendelsen.

Nylig ble han også kjent med at hunden Luna, som sannsyligvis het Snow da den var i Gaups hundegård, var blitt påkjørt av tog.

– Ingen hunder har noen gang rømt fra oss, eller angrepet andre dyr. Nå er Varg død, og en hund er påkjørt av tog. Her har Mattilsynet villet omplassere for enhver pris, til folk som kanskje aldri har vært i nærheten av en husky før, sier Gaup til Altaposten.

Han sier han har fryktet at noe slikt skulle skjer.

– Det var dessverre forventet. Vi har fått et inntrykk av at hunder har blitt omplassert til personer som skal redde dyr for enhver pris. Dessverre gikk det galt. Jeg fikk en trist nyhet om at nok en hund var rømt i  Oslo. Nå er det tre av hundene som har vært på rømmen. Den som ble skutt har vært på rømmen to ganger, ifølge opplysninger jeg har. Vi er fortvilet, sier den tidligere hundeeieren.

– Har ikke kompetanse

Han varsler at han vil reise til Oslo for å møte politikere i saken. Han gir nemlig ikke opp kampen mot Mattilsynet.

– Dersom hundene ennå hadde vært hos meg, så hadde de vært i live. Vi hadde et alternativ med folk som var vant med dyr som skulle overta, det fikk vi ikke lov til. Vi er veldig kritiske til at folk uten kompetanse med huskyer har fått overta hundene, sier Gaup.

Regiondirektør Torkjell Andersen i Mattilsynet, sier tilsynet er kjent med at Varg er skutt.

– Vi har gjennom media blitt kjent med at den har jaget rein, og er skutt av reineier. Det er veldig beklagelig og trist at det skulle få en slik utgang, sier Andersen til Altaposten.

Andersen bekrefter også at en av de omplasserte hundene er påkjørt av tog.

– Etter det vi forstår, går det bra med denne hunden nå, sier han.

– Ikke alltid det går bra

Andersen sier at Mattilsynet sammen med Dyrebeskyttelsen har fulgt rutinene for omplassering av dyr, og har funnet eiere de mener var skikket til å overta.

– Dette er hunder som er preget av at de kommer fra forhold hvor de ikke har hatt det bra, og det har vi vært tydelig på til nye eiere. Vi har gjort en vurdering av hver enkelt hund. Vi mener helt klart at det har vært verdt å forsøke omplassering i dette tilfellet. Det er dessverre ikke alltid det går bra med dyr med en slik bakgrunn, når de er så preget over hvor de kommer fra, fastholder regiondirektøren.

Han sier Mattilsynet ikke har anledning til å gjennomføre dyptgående intervjuer med nye eiere, men at man er svært nøye med å beskrive hundene og hva de trenger.

Støtte fra dyrevern-hold

– Detteer hunder som har levd i flokk med andre hunder - som har hatt sitt hierarki ogsine venner i flokken. Det er klart det er traumatisk for hundene både å bliseparert og samtidig måtte håndtere ukjente omgivelser som trafikk og inneliv. Derforvar det selvsagt avgjørende at nye eiere kunne tilby rett kompetanse og etadekvat utemiljø. sier informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Karen Frivik til Altaposten.

Hun er kritisk til jobben som er gjort i denne saken.

– Det er uforståelig at Mattilsynet hadde slik hastverk med å omplassere dissehundene. De hadde det på gitt tidspunkt bra hos tidligere eier, og det varingen grunn til at dette skulle gå over stokk og stein. Dyrevernalliansen menerdet er svært beklagelig at Mattilsynet lot det gå prestisje i denne saken, sier Frivik.