Mens hovedutvalgene for oppvekst og kultur og helse og sosial begge ga sin tilslutning til å gå videre med dialogen med Sametinget for å komme frem til en forpliktende samarbeidsavtale, sa hovedutvalget for drift, miljø og utbygging et klart nei.

Klart nei

Bare Ivar Pettersen, Monica Nielsen og Ole Steinar Østlyngen sa ja til å gå videre med tanke på å etablere en samarbeidsplattform. På forhånd hadde Høyre-leder Pettersen fristilt sine medlemmer.

– Jeg har vært blant de mest kritiske til dette, og jeg ser ikke nødvendigheten, sa hovedutvalgsleder Rut Olsen i debatten.

Hun var også ute tidligere denne uka, og kom med kritikk av bruken av begrepet Sapmi.

Sammen med Per-Tore Bech Nygård (V) fremmet hun forslag om at man allerede nå legger prosessen mot Sametinget død.

Olsen frykter at Sametinget forsøker å snikinnføre en samisk forvaltningsplan i Alta kommune.

– I avtalen forplikter kommunen seg til å tilrettelegge for alt som angår samene, og vi vil kunne pådra oss store ekstrakostnader, fastholdt hovedutvalgslederen.

Hun var i likhet med flere andre skremt over punktet om at man skal sikre samisk næringsutøvelse.

– Reindrifta har allerede mer enn nok makt, var budskapet fra Olsen og flere andre.

– Dette vil koste kommunen og våre innbyggere penger. Er vi på vei dit at vi må sende våre ansatte på samiskkurs, spurte Svein Berg (Frp).

– Gir man Sametinget lillefingeren, tar de hele hånda, la Frp-politikeren til.

– Yter ingenting

Per Tore Bech Nygård (V) klarte ikke å se av intensjonavtalen at Sametinget skulle yte noe som helst.

– Dette er en ensidig avtale med forpliktelser fra Alta kommunes side. Samene har allerede nok særrettigheter. Dette skaper skiller og segregering. Det har med identitet å gjøre, fastholdt Venstre-mannen.

– Veldig overrasket

Ole Steinar Østlyngen og Monica Nielsen (Ap) snakket varmt om avtalen, og mente den kunne føre med seg økonomisk støtte og samarbeid på viktige områder. Men de snakket for døve ører.

– Jeg er veldig overrasket over at man vil legge saken død allerede nå, og ikke vil se hva samtalene fører med seg. Vi må jo kunne høre hva de har å si, mente Nielsen.

Otto Erik Aas (SV) husket en sak fra da han var hovedutvalgsleder i oppvekst og kultur, og var blitt forespeilet en million kroner i støtte fra Sametinget.

– Såvidt jeg husker fikk vi kroner 0, uttalte Aas, som ikke trodde på noen friske midler denne gangen heller.

Åshild Karlstrøm Rundhaug (H) sa også nei, og ønsket ikke å gi sin stemme til å starte en omfattende prosess med Sametinget.

Dermed landet man på et vedtak om at det samiske i dag er godt nok ivaretatt, og at Alta kommune «ønsker derfor ikke en egen samarbeidsavtale med Sametinget, men vil fortsatt vurdere videre engasjement og samarbeid med Sametinget i enkeltsaker når det blir aktuelt».