Altaposten har tidligere omtalt de 30 hundene til Janos og Brita Berit Gaup i Maze. Hundeholdet skal etter flere runder i retten avvikles.

Hundeeierne vant frem med en begjæring om midlertidig forføyning av vedtaket om avvikling, men denne kjennelsen ble opphevet etter muntlige forhandlinger i retten.

Les også: – På grensen til perverst

Vil anke

I forrige uke startet hundeeierne en kronerulling for å anke den siste kjennelsen til retten. De var fast bestemt på omkamp i lagmannsretten.

Det var imidlertid ikke Mattilsynet. Mandag morgen ved 07.30-tiden, troppet de opp i hundegården i Maze for å iverksette vedtaket om avvikling.

Til å bistå hadde de med seg flere politikjøretøyer og tjenestefolk.

– De sier de ikke kan garantere at hundene overlever. Jeg synes det er helt for jævlig at de gjør dette, uten at vi får mulighet til å anke saken. Mattilsynet er en skam for samfunnet, sier en oppbrakt Janos Gaup på telefon til Altaposten, mens politiet og Mattilsynet er tilstede.

Gaup mistenker at Mattilsynet har satt fart i saken for å avlive hundene før de rekker å anke saken.

– De har sagt de skal ta hundene med til Holmen hundesenter, men kan ikke garantere at de overlever, sier han.

– Helt skandaløst

Karen Frivik i dyrevernorganisasjonen Dyrevernalliansen er sjokkert over Mattilsynets håndtering av saken. I forrige uke uttalte tilsynet at de ville bistå med omplassering.

– Dette er helt skandaløst, og det virker helt klart som en personlig vendetta mot dette paret, sier Frivik.

Gaup har opplyst til henne at en mulig omplassering ble avvist av Mattilsynet fordi det lå for nært han.

– Jeg lurer på om dette er lovlig. Slik som Mattilsynet opptrer, kan man rett og slett ikke oppføre seg. De går langt utover sitt mandat, sier Frivik.

Torkjell Andersen, regiondirektør i Mattilsynet i Troms- og Finnmark, sier til Altaposten at tilsynet har vært ute og tatt hundene inn i forvaring.

– Vi har effektuert et vedtak om aktivitetsnekt, og tatt hundene med oss, sier Andersen.

Han fastholder at han ikke har informasjon om at noen hunder er avlivet på stedet.